Тръмп е разговарял със саудитския престолонаследник за журналиста Хашоги

2
133
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че е провел телефонен разговор с престолонаследника на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Мохамед бин Салман, който именно държи реалната власт в кралството, е обещал на американския държавен глава, че случаят с безследно изчезналия опозиционен журналист ще бъде щателно разследван.

„Току-що разговарях с престолонаследника на Саудитска Арабия, който ме увери, че той лично не знае нищо за случилото се в неговото консулство в Турция“, написа Тръмп в „Туитър“.

Журналистът Джамал Хашоги, сътрудник на американското издание „Вашингтон поуст“, е и бивш съветник в правителството на Саудитска Арабия. Миналата година той емигрира в Съединените щати, за да избегне арест. Хашоги открито критикуваше някои от политиките на престолонаследника принц Мохамед бин Салман и особено интервенцията в Йемен.

Хашоги за последно е видян на 2 октомври да влиза в саудитското консулство в Истанбул, за да оформи документи, необходими, за сключване на брак със своята турска годеница.

От посолството на кралството в САЩ опровергаха твърденията за убийството на изчезналия журналист. По-късно медиите разпространиха новината, че турските власти разполагат с видеозапис, доказващ убийството на Хашоги в саудитското консулство.