Внимание, джебчиите се активизират! Най-често обират в рейсовете и край…

1
136
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

Есента и зимата са любимите сезони на крадците, които вършеят край Орлов мост, НДК, Петте кьошета и Руски паметник

Есента и зимата са любимите сезони на джебчиите в София. Именно това време предразполага джебчиите да започнат да обикалят и задигат пари, злато и телефони на пътниците в автобусите и трамваите все по-често.

Това е едно от най-често срещаните престъпления в столицата, въпреки това началникът на сектор „Улична престъпност“ към СДВР Красимир Любомиров признава, че джебчийството е много трудно за доказване и често приключва без осъдителна присъда за извършителя. За разлика от преди години в днешно време джебчиите са млади, добре облечени и не привличащи към себе си внимание хора. Именно това им помага да задигат вещи незабелязано. Концентрация на джебчийски кражби има в пиковите часове в градския транспорт на три-четири определени места в София, където се преплитат основните пътни артерии от крайните квартали. Тези места са Орлов мост, НДК, по маршрута на трамвай №5, тъй като там има най-голям поток на пътници и района около Петте кьошета, Руски паметник и Центъра по хигиена, обясни Любомиров пред „Дарик“.

Според него често пострадалите много късно установяват, че са станали жертва на джебчии. Освен това уж на пръв поглед това да изглежда обикновено престъпление, за доказване е в пъти по-сложно от която и да е друга кражба. „Първо, защото джебчията много скрито извършва кражбата – не се знае точното място на деянието и след това по най-бързия начин той се оттегля.

Откраднатите вещи много трудно се намират и това е съвкупност от веществени доказателства, които в досъдебната и съдебната фаза са жизнено необходими, за да се доведе случаят до край. Самият механизъм на джебчийската кражба е такъв, че деецът търси само пари и ценности, всичко друго не го интересува и гледа по най-бързия начин да се отърве от вещите.       

 Напоследък има тенденция много пъти в превозно средство на масовия градски транспорт, където е извършена кражбата, да бъдат оставяни портмонета с документи на потърпевшите“, каза още Любомиров. Той смята, че хората стават все по-внимателни, за да не станат жертви на джебчии, но имало още върху какво да се работи както по отношение на превенцията от страна на полицията, така и по отношение подобряване на видеонаблюдението. „Не говоря само за транспортни средства, а и за обществено достъпни места – търговски улици, паркове, паркови пространства, алеи, по-големи магазини и търговски вериги, където също стават много такива кражби.

Джебчийската кражба не става само в транспорта, става и на улицата, при разминаване, при пресичане, в болнични заведения, в аптеки – места, които се посещават от хора, обременени от личен или здравен проблем. Хората там са разсеяни, а това е едно от условията, които търсят джебчиите“, каза още Любомиров.

https://www.blitz.bg/kriminalni/prestplenie/vnimanie-dzhebchiite-se-aktivizirat-nay-chesto-obirat-v-reysovete-i-kray_news633529.html