Моряна Филипова за модата и българските шевици

8
496
Добави коментар
anamariq
anamariq

Моряна Филипова е млада, упорита и талантлива и смело можем да я причислим към най-успешните модни дизайнери за своята възраст у нас. Все още ненавършила пълнолетие, тя може да се похвали със солиден опит в бранша – до този момент има състояло се едно модно ревю и е горд създател на три собствени колекции. Автентичното в нейните модели е вплитането на българската шевица в съвременни облекла, което позволява да се запази традицията и за в бъдеще. Още по-впечатляващ е фактът, че тя сама бродира върху дрехите си на ръка. Брандът „Moryana“ носи на създателката си първи места на конкурсите “Entrepregirl” и „Български модни награди“ в категория „Етно мода“. Повече за Моряна и дизайните й ще научите от нея самата:

Коя е Моряна извън шивашкото ателие?

Моряна е момиче, което обича да рисува, да танцува, да пътува и да научава нови неща всеки ден.

Какво те насочи към модния дизайн?

Насочих се към модния дизайн още в началното училище, тъй като посещавах различни уроци и кръжоци по рисуване и открих, че рисуването на модели най-много ми допада.

Каква е символиката на шевиците в колекциите ти? От кой край на България са вдъхновени?

Символиката на всяка рокля е различна и се опитвам да черпя вдъхновение от всички краища на България. Последната ми колекция например е вдъхновена от софийската шевица.

Съществуват и други дизайнери, които използват българската шевица в моделите си, но единствено твоят бранд предлага облекло на тема „Фолклорните мотиви в съвременния гардероб на работещата жена“. Какво те накара да се насочиш точно към нежния пол?

Първата ми колекция я направих по време на проекта „Able Mentor“ и с менторката ми Гергана Грънчарова обсъждахме доста време за кого да е насочена колекцията и се спряхме на работещата жена, тъй като най-много ме вдъхновява и виждам много хубави примери за съвременната работеща жена всеки ден.

Разкажи ни повече за последното си модно ревю?

Модното ревю беше последното събитие на Регионален исторически музей от изложбата „Паметта на софийската шевица“. Няколко месеца преди ревюто ми поставиха задача да направя колекция, вдъхновена от софийската шевица и да я представя. На ревюто представих всички модели, които съм изработила до сега. Самото събитие го организирахме трима човека и всичките модели, гримьори, фризьори са мои приятели, с които се събрахме и забавлявахме.

Черпиш ли идеи от други родни или чужди дизайнери?

Разбира се! Опитвам се постоянно да гледам творенията на други дизайнери и да черпя вдъхновение. Дизайнерите, които най-много ме вдъхновяват, са Viktor and Rolf, Iris Van Herpen, Maison Margiela и Alexander Mcqueen.

Какви платове и материи използваш в изработката на твоите модели?

Използвам най-много памук с еластан. Също така в новата ми колекция има и ленени изделия, които са подходящи за лятото.

Къде можем да срещнем бранда „Moryana“?

Може да срещнете бранда освен в интернет на moryana.eu, но и в София на ул.Екзарх Йосиф 11.

Какво предстои да видим от теб в близко бъдеще?

Тази година ще съм 12 клас и ще се съсредоточа малко в ученето, но обмислям нещо ново за есента!

Автор: Деница Събева

За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2018 г. през програмата ще минат 14 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.