Как да пестите енергия и да направите по-топъл дома си

2
179
Добави коментар
seoslav
seoslav

Идват по-студените месеци от годината, когато този въпрос е изключително актуален.

Новините за поредното повишение на тока не могат да ни оставят безразлични по темата, защото знаем какво ни очаква през зимата. Вместо да се напрягаме от тези неприятни мисли, ние трябва да помислим как да подобрим условията в дома си. Така можем хем да спестим енергия, хем да се радваме на пълноценен уют.

Препоръчително е да обмислим мерките още преди навън да е паднал първият сняг. Мнозина се подготвят още през топлите месеци, за да посрещнат новия сезон подобаващо. Ако сте от тях, вече сте минали по пътя и знаете как да подходите, но ако сте от закъснелите, поне начертайте план за действие и го изпълнявайте при следваща възможност.

Кърти, чисти и извозва

Това са крупни строителни дейности, които се налагат, ако сме решили да направим основен ремонт и да сложим изолация. Желателно е да се обърнем към професионалисти, които знаят как да облекчат задачите, с които ни предстои да се заемем. Посъветвайте се със специалисти какви материали да използвате при изолирането, за да сте сигурни, че те отговарят на нуждите на вашия дом.

Имайте предвид, че обикновено компаниите за кърти чисти и извозва предлагат различен набор от строително-ремонтни услуги като изолация, хамали и други, някои от които биха могли да са ви от полза.

Подобрения в техниката за отопление

Не е лошо да смените старите уреди с нови, или да инвестирате в по-голям климатик, там където разчитате на такъв вид отопление. По-съвременната техника пести средства, а и има по-добър капацитет. Инвестицията бързо ще се изплати, в което ще се уверите още при първите сметки за електричество.

Уплътнения

Това е една важна подробност, която доста хора подценяват. Проверете първо външната врата – дали тя е достатъчно уплътнена и не пропуска ли течение навътре към стаите ви. Ако е необходимо, поставете гумирана лента около касата, а ефектът ще забележите още на другата сутрин. Инспектирайте комините и всички клапи в апартамента, за да сте спокойни, че и там няма „пробойни“. Направете оглед и на луфтовете под вратите във всички помещения, те не бива да са прекалено големи.

Нощем да е по-хладно

Организирайте така отоплението в дома си, че да е разумно разпределено. Ако детската стая се ползва целодневно, там може да оставите уредите да работят дълго, но в спалнята може да си позволите да не го правите. Особено предвид това, че вечер сънят е по-пълноценен, ако температурата е около 19-20 градуса, не по-висока.

Проветрявайте с мярка

Лятото можем да си позволим да не затваряме изобщо прозорците, но зимата проветряването трябва да е умерено – не повече от 10 минути. Правете го за кратко, но при широко отворени врати или прозорци, вместо да ги държите леко открехнати за по-продължителен период. Така ще избегнете загубата на енергия и топлина в дома ви.