Поддръжката на правителствения Airbus ще струва още 1 млн. лева

2
146
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Кабинетът отпусна извънредно, без да е било заложено предварително в бюджета, близо 1 млн. лв. за покриване на разходи по извършване на базово техническо обслужване на правителствения самолет Airbus A319, част от Авиоотряд 28. Средствата ще дойдат от централния бюджет и ще бъдат преведени по сметката на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В мотивите към днешното решение на Министерския съвет се посочва, че парите се дават с цел поддържане на постоянна летателна годност, повишаване безопасността и сигурността на полетите.

Също така се посочва, че подобно базово техническо обслужване се прави задължително на всеки две години. Не е ясно обаче защо парите не са заложени с приемането на Държавния бюджет за 2018 г., след като се знае, че задължително ще има нужда от тях.

От 28 май 2009 г., когато самолетът е приет за експлоатация в Авиоотряд 28, са извършени 5 базови технически обслужвания, като последното, правено през тази година, е с най-голям обем от изпълнени дейности и поради това, продължителността и стойността на прегледа е най-висока, се казва в съобщението.