Борисов от Брюксел за Brexit: Изключително важно е да намерим най-добрия изход за всички

2
136
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Решаваща работна вечеря на лидерите от Европейския съюз за Брекзит започва тази вечер в Брюксел. Британският премиер Тереза Мей ще представи становището на Лондон за преговорите. След това европейските лидери ще решат какви да бъдат следващите им стъпки. Преговорите през последните седмици са в застой, а Брюксел не изключва и варианта Брекзит без сделка. На вечерята е и българският премиер Бойко Борисов, който ще участва в следващите два дни и в редовната среща на върха.

Очакванията са противоречиви. Въпреки че повечето европейски лидери са оптимисти, че сделка за Брезит ще бъде постигната, всеки от тях наблегна на това че отделните държави от ЕС трябва да се готвят и за вариант без сделка.

 „Изключително важно за българските граждани, които живеят във Великобритания, както и за английските граждани в България, да намерим възможно най-добрият изход за всички”, заяви Борисов в Брюксел.

 „Емоцията е силна, англичаните си тръгнаха не ние, но това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди, хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа”, каза още Борисов пред журналисти.

„Аз съм емоционален човек, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен, особено по линия на сигурността”.

 „По линия на службите ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията и работата между европейските и английските служби”, заяви още Борисов.

Според него за Brexit без сделка няма как да се подготвим.

„Това е лошият вариант, ще бъде като икономическата криза – каквото и да се готвиш, няма как да се подготвиш за подобно нещо”, коментира още Борисов.

Преди да пристигне на вечерята, Бойко Борисов имаше срещи в централата на ЕНП. Той заяви, че е получил „голямо извинявай“ от всички европейски лидери по повод прибързаната реакция за убийството на журналистката Виктория Маринова.

По време на разговорите в ЕНП е обсъдено още, че на този етап унгарският премиер Виктор Орбан няма да бъде изключван от партията. Относно руските шпиони, за които се говори в България, че ще бъдат изгонени, Борисов каза, че трябва внимателно да се прецени ситуацията, но засега темата не стои на дневен ред.