Добавките с витамин D не подобряват здравето на костите

1
127
Добави коментар
stupid
stupid

Според проучване, публикувано в The Lancet Diabetes & Endocrinology, добавката на витамин D не предпазват от фрактури или падания, нито че има клинично значими ефекти върху костната минерална плътност, независимо при висока или ниска доза.

 

„Ефектите на витамин D върху фрактури, падания и костна минерална плътност са несигурни, особено при високи дози на витамин D“, казва водещият автор на изследването д-р Марк Боланд учен от Университета на Окланд в Нова Зеландия.

 

В мета анализ учените използват данни от 81 рандомизирани контролирани проучвания на витамин D и костното здраве. По-голямата част от проучванията са изследвали само витамин D (т.е. не са предписвани заедно с калциеви добавки).

 

Повечето жени, които са на възраст над 65 години (77% от изпитванията), са получавали дневни дози над 800 IU/day  (68% от изпитванията).

 

Извода е, че няма клинично значим ефект от добавяне на витамин D върху общата фрактура, фрактура на бедрената кост или падане. При вторичните анализи, разглеждащи костната плътност, са се установили малки разлики за лумбалната част на гръбначния стълб, шийката на бедрената кост и за цялото тяло, но нито една от тях не е била клинично значима.

 

„Нашият мета анализ установява, че добавките с витамин D не предпазват от фрактури, падане или подобряване на костната минерална плътност, независимо дали при висока или ниска доза“, казва д-р Боланд.

 

Ето защо има малко основание да се използват добавки на витамин D за поддържане или подобряване на здравословното състояние на мускулно-скелетната система, с изключение на предотвратяването на редки състояния като рахит и остеомалация във високорискови групи, които могат да се появят поради дефицит на витамин D след продължителна липса на излагане на слънце „, твърдят авторите на изследването.

 

Според професор Мартин Нюсън от Обществото по ендокринология на Великобритания: „Почти всички изпитания на витамин D показват, че добавките са ефективни, ако има дефицит на витамина. Така че ползите от добавките на витамин D трудно могат да бъдат определени от това изследване, въпреки че то включва голям брой индивиди.“ Приемът на добавки има ефект само при хора с ниско ниво на витамина.