8 храни, които никога не трябва да ядете преди тренировка

5
257
Добави коментар
slavibg
slavibg

Трябва да се храните, за да се заредите за тренировка, което е добро извинение да погълнете любимата си закуска преди да посетите фитнеса. Както отбелязва Дейвид Винер, специалист по фитнес и здравословно хранене :

 „Ако се упражнявате на празен стомах, тялото ви няма да има достатъчно енергия, за да постигне най-доброто“.

Това е доста важно, но също така е лошо да се яде неправилната храна преди тренировка, това е като да не ядете нищо. И това е така, защото „цялата ви енергия ще отиде за смилане на тази храна“, вместо да захранва вашето упражнение.

Ето осем храни, които Дейвид съветва да избягвате преди тренировка:

1. Храни богати на влакна

„По принцип храните, богати на фибри като пълнозърнест хляб, пълнозърнеста паста и овес, са полезни за вас и могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време и да регулирате храносмилателната система. Въпреки това преди тренировка тези храни трябва да бъдат избягвани- тъй като те отнемат повече време, за да може тялото да ги усвои и може да доведе до гастроинтестинален дистрес. Това би могло да причини подуване на корема , гадене, газове и стомашни спазми, които могат да възпрепятстват тренировката, което означава, че трябва да ги избягвате, преди упражненията.

2. Газирани напитки

„Известно е, че газираните напитки са с нулева хранителна стойност и най-често са натъпкани със захар, така че не бива да бъде изненадващо, че те са лош избор за вашата напитка преди тренировка. Освен да се чувствате подути и да повишите захарта в тялото си, може и да предизвикате стомашни спазми и гадене по време на тренировката си. „

3. Орехи

„Въпреки че здравословните мазнини са важна част от цялостната ни диета, храните с високо съдържание на мазнини или закуски като ядки преди упражнението може да компрометира тренировката ви. Това е така, защото мазнините са хранителни вещества, които забавят храносмилането и колкото повече мазнини има в храната или закуската, толкова повече време е необходимо за да се усвои тази храна или лека закуска. При тренировка храната трябва да бъде напълно усвоена и готова да се използва като гориво. Ако приемате мазнини преди в тренировката си, уверете се, че са изминали 1½-2 часа преди упражнението. „

4. Пикантни храни

„Докато пикантни храни могат да задоволят вкуса ви, те трябва да се избягва преди упражнения поради няколко причини. Първо, пикантните храни може да причинят  лошо храносмилане или киселини, които могат да доведат до болка и да се налага да се откаже от  тренировка. На второ място, пикантните храни могат да доведат до спазми, които отново биха могли да ви принудят да спрете тренировка или да повлияят на кондицията ви.

5. Кръстоцветни зеленчуци

 

„Кръстоцветните зеленчуци като броколи, брюкселско зеле и карфиол са важни зеленчуци, които трябва да включите в диетата си, но те ще причинят проблеми по време на тренировка. Това е така, защото тези зеленчуци са с високо съдържание несмилаеми въглехидрати, които отделят прекомерно количество газ. „

6. Рафинирана захар

„Неадекватните количества захари и въглехидрати във вашият организъм преди тренировка могат да доведат до летаргия и умора , особено преди упражнения. Трябва да обърнете внимание на източника на захар и винаги правете всичко възможно, за да избегнете рафинираната захар. Набавете си глюкоза, която се намира в храните, богати на въглехидрати или фруктоза, която се среща в плодовете и зеленчуците, тялото ви използва тези видове захар много по-ефективно.

7. Млечни продукти

„Млякото, сиренето и киселото мляко трябва винаги да се консумират след тренировка. Това е така, защото тяхното високо съдържание на мазнини може да ви накара да почувствате сънливост и да увеличи киселинното съдържание на стомаха по време на тренировка. Приемането на млечни продукти преди тренировка може да ви накара да почувствате дискомфорт. Някои хора намират млякото, особено трудно смилаемо, а ако това е така, консумирането на млечни продукти преди упражнението може да доведе до стомашни разстройства и подуване на корема.

8. Авокадо

„Авокадото трябва да се избягва преди тренировка поради високото съдържание на мазнини (въпреки че авокадото е пълно с добри, моно-наситени мазнини). Освен това авокадото е богато на фибри и тази комбинация причинява на  тялото стомашни спазми. „