Проф. Кантарджиев: Все още няма грип у нас

1
152
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Няма грипни вируси в България, както е в Европа, успокои директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев, предава БНТ. В момента има случаи на инфекции от кашлица и дразнене в гърлото с хрема. Това са вирусни заболявания, които не причиняват грип, подчерта експертът.

Първите случаи на грип се очакват до края на месеца. За “бум” пък се говори чак в края на тази или началото на следващата година. Апокалиптични прогнози за епидемията обаче няма. По думите на проф. Кантарджиев, през предстоящия грипен сезон не се очаква нещо необичайно. Препоръката на специалистите е да не се започва лекуване на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едва след 5-6 ден, когато се вижда, че няма отшумяване на настинката.

От следващата година всички възрастни хора ще могат да се ваксинират срещу грип. Това заяви на пресконференция главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. За имунизирането на пенсионерите държавата е осигурила 2 млн. лева. Към този момент няма информация дали всички пенсионери в България ще се ваксинират. Очакванията на Кунчев са най-малко 10-15% от тази възрастова група да си сложат 4 валентната ваксина, която до голяма степен съвпада с вирусния щам.