Лечение на рак на тестисите

1
169
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Рак на тестисите е рядко срещано злокачествено заболяване, което се открива само в единия тестис. Въпреки, че честотата му 2-3 % от раковите заболявания, е една от най-честите причини за смъртност от злокачествени заболявания при мъжете. Определя се като сериозен социален проблем, тъй като най-често се развива при мъжете в млада възраст – между 15 и 35 години. Ракът на тестисите бива два основни вида: семином (рак на клетките, произвеждащи сперма) и несеминомни тумори (произхождащи от ембрионалния вид клетки), като вторият  е по-агресивен и по-трудно лечим.

Все още причините за рака на тестисите не са изяснени. Най-чести рискови фактори са:

Крипторхизъм (задържан в корема тестис) –  ако след раждането тестис не се е спуснал от корема в скpоталната торбичка.  Рискът остава висок и когато тестисът е бил оперативно снет и фиксиран към скротума.
Генетични синдроми на тестикуларно засягане (напр.  Синдром на Клайнфелтър)
Фамилна анамнеза за тестикуларен рак
Момчета, родени от майка, която е била подложена на хормонална терапия по времена бремеността

Независимо от индивидуалните различия симптомите на заболяването включват:

Едностранно засягане
Уголемяване на тестиса със или без зачервяване
Болка в тестиса
Чувство на теглене в скротума, особено при изправено положение
Болка и уголемяване на гърдите
Събиране на вода в скроталната торбичка – хидроцеле

Основни методи за диагностика на рак на тестисите

Повечето случаи на тестикуларен рак се откриват при самонаблюдение и периодична проверка за изменения в тестисите. Някои от случаите се откриват случайно при рутинен преглед по друг повод. Редовното самонаблюдение и проследяване на тестисите за евентуални изменения спомага за ранното откриване на този рак, когато шансът за успешно лечение е най-голям. Методите за диагностициране са:

Изследване на кръв – хематологично, биохимично, хормонално, туморни маркери
Изследване на урина
Ехография на скротум и тестиси
Компютърна томография
Магнитен резонанс
Хирургична биопсия с отстраняване на тестиса (орхидектомия)

Лечение на рак на тестисите

Лечението на рака на тестисите е ефективно – в 70% от случаите тумора се повлиява от лечение,  дори когато е разпространен извън тестиса. Основен метод на лечение хирургичното отстраняване на болния тестис и всички засегнати тъкани и лимфни възли. Отстраняването на единия тестис не причинява еректилна дисфункция и мъжете запазват своята потентност. Отстраняването на локалните лимфни възли може да доведе до намаляване на еякулацията при оргазъм. Възстановителният период отнема няколко месеца, след което мъжете се връщат към нормален начин на живот.

При семином в ранен стадий се назначава лъчетерапия, а в някои случаи комбинирано лечение с лъчетерапия и химиотерапия. Химиотерапия се прилага, когато другите форми на лечение не дават ефект и се назначава при несеминомен тумор или семином с големи размери или с метастази.

При несеминомните видове рак на тестиса, евентуална повторна поява се проявява най-вече през първите две години след диагностицирането. Ракът на тестисите метастазира най-често в лимфни възли в коремната област, в белите дробове, в черния дроб и мозъка. Ето защо в случай, че не се предприеме подходящо лечение изходът от заболяването е фатален.