Организират протест и подписка за осигуряване на достъп до „Германката“

1
117
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Тази неделя край митичната скала “Германката” ще се състои мирен протест за осигуряване на достъп до фиордите по брега, който бе заграден от телени огради, поставени около строителен обект. Сред инициаторите на проявата е Петко Горанов – един от първите граждани, сигнализирали за казуса.

Проявата ще бъде от 9:00 часа. Ще бъде прочетено обръщение към областния управител на Бургас – Вълчо Чолаков и кмета на Созопол – Панайот Рейзи. Ще бъде събрана и подписка, която ще бъде изпратена до двамата, заедно със заявление, в което са вписани въпроси, свързани със застрояването на защитена местност “Колокита” и достъпа до държавните имоти в рамките на територията й.

Припомняме Ви, че оградата се появи преди няколко дни. По същото време местните рибари се оплакаха, че са били изгонени от мястото. Самият строителен обект представлява проект за частни вили, които трябва да бъдат изградени в рамките на 210 дни.

Инвеститорите увериха, че ще бъде изградена пътека до брега, но едва след приключване на проекта, включващ и археологически разкопки. Те уверяват, че обектът е законен и че разполагат с всички необходими документи и разрешения.

Местните обаче се притесняват, че според настоящата регулация, позволяваща строителна дейност в рамките на защитената местност, живописният бряг рискува да се превърне в поредният бетониран участък от родното Черноморие. Освен всичко друго, подобни частни обекти вече са блокирали достъпа до други райони на местността.