КЗК пак отказа на Върбакова да купи ЧЕЗ

1
133
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново отказа да даде зелена светлина за придобиването на контрол от страна на управляваното от Гинка Върбакова дружество ”Инерком България” ЕАД върху активите на ЧЕЗ в България. Мотивите на контролния орган са, че Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла. Решението й е обжалвано в съда, като производството все още не е приключило.

Припомняме Ви, че “Инерком” внесе ново искане през септември, след като ликвидира своите фотоволтаични централи. Именно производствените съоръжения на компанията бяха причина КЗК да забрани сделката, позовавайки се на задачата си да защитава пазара от монопол.

През юли КЗК спря продажбата с мотива, че „Инерком” има соларни паркове и така покупката на ЕРП създава риск от монопол. Експерти коментираха, че мощностите са хилядни части от процента от цялото производство на ток у нас, но така или иначе съдебното дело по протеста на „Инерком” беше насрочено чак за догодина.

Затова и от компанията на Гинка Върбакова предприеха друг ход. Той обаче се оказа неуспешен, предвид настоящото законодателство, което забранява комисията да образува ново производство по казус, с който се е заел съдът.

”Новите обстоятелства, на които се позовава уведомителят, имат значение за разрешаване на спора, повдигнат пред съда, доколкото представляват факти, взети предвид от антимонополния орган при извършване на икономическия и правен анализ в обжалваното решение, чиято проверка за законосъобразност е предмет на образуваното и неприключило пред ВАС съдебно производство”, заявяват още от КЗК.