УСПЕХ: Роботизираната мисия БепиКоломбо на ЕКА и Япония пое на път към Меркурий след безпроблемно изстрелване!

1
241
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : ESA/Arianespace

20 октомври 2018 г. 06:00 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 04:45 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя европейската космическа ракета „Ариана 5“. До този момент тази ракета бе извеждала множество спътници и едва три апарата в междупланетното пространство – „Розета“ до кометата Чурюмов-Герасименко през 2004 година и телескопите „Хершел“ и „Планк“ в рамките на едно изстрелване към точката на Лагранж Л2 през 2009-та. Днешният полет бе първият за „Ариана 5“ до друга планета. 

И то каква планета! На път към Меркурий се отправи съвместната мисия на Япония и Европейската космическа агенция (ЕКА) „БепиКоломбо“. Рядко има полети до Меркурий – в рамките на шестдесетилетната космическа история на човечеството тази най-близка до Слънцето планета е била посещавана само от два космически апарата: „Маринър 10“ (изстрелян през 1973 г. и облетял Меркурий двукратно през 1974 г. и веднъж през 1975 г.) и „Месинджър“ (изстрелян през 2004 г. и влязъл в орбита през 2011 г.). Ако пристигането на „БепиКоломбо“ бъде успешно, броят на меркурианските космически апарати, изучавали Меркурий, буквално ще се удвои. Два робота ще трябва да влязат в орбита: европейският „Бепи“ и японският „Мио“. Изключително амбициозна експедиция!

Подобно на всички останали големи космически експедиции, „БепиКоломбо“ също мина през своята поредица от дългогодишни отлагания. Първоначалният замисъл на ЕКА за реализация на мисия до Меркурий датира още от 1999 година. След дълъг период на преформулировки, научният комитет на ЕКА даде зелена светлина за започване на конструкцията през 2009 година. Изстрелването бе планирано за юли 2014 година, но още през 2012-та стана ясно, че не е реалистично да се смята, че мисията ще е готова дотогава. Това доведе до първото отлагане с 13-месеца до август 2015 година. Последващи забавяния в разработката на различните компоненти доведоха до съответните отлагания на датата за излитане за 2016-та, 2017-та и най-накрая за 2018 година. 

Всичко това e вече в историята! Мисия „БепиКоломбо“ бе ускорена на път към Меркурий, а в 05:50 ч. българско време бе потвърдено, че слънчевите панели успешно са се разгърнали и бордовият компютър управлява полета. 

Сега какво следва? Седемгодишно пътуване към орбитата на Меркурий! Но това не значи, че чакането ще е безинтересно. Само една година и половина след излитането, на 6-ти април 2020-та, „БепиКоломбо“ ще се сближи със Земята, а на 12-ти октомври същата година ще е първото облитане на Венера. На 11-ти август 2021 г. ще има второ облитане на Венера. Първото посещение на Меркурий под формата на кратко облитане ще е факт на 2-ри октомври 2021 година, а в периода между 2022 и 2025 година ще има още пет облитания, преди „БепиКоломбо“ да се установи в околомеркурианска орбита на 5-ти декември 2025-та. 

Напомням отново на читателите, че мисията „БепиКоломбо“ е кръстена на италианския математик Джузепе (Бепи) Коломбо. Тя ще надгражда постигнатото от американската меркурианска мисия „Месинджър“, която изучаваше най-близката до Слънцето планета в периода между 2011 и 2015 година. Благодарение на получените данни учените ще разгадаят множество мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, включително и Земята. А загадките не са малко. Например Меркурий е единствената скалиста планета в Слънчевата система, изключвайки Земята, която притежава силно магнитно поле. Част от задачите на „БепиКоломбо“ е да изучи магнитното поле с подробни детайли.

Няма спор – предстои вълнуващо пътешествие и очакваме роботите „Мио“ и „Бепи“ да ни разкрият множество тайни. Мисията е не просто амбициозна, но и скъпа. Според публикации в пресата Япония и ЕКА са дали почти $2 милиарда долара за нейната реализация. Така че очакванията към „БепиКоломбо“ са много големи по разбираеми причини. 

Запис от излитането: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/