Неодобрен? 10 причини, поради които не сте получили работна оферта

2
180
Добави коментар
Hristofer
Hristofer

Източник: www.collinsmcnicholas.ie

Вашето CV е било достатъчно добро, за да получите телефонно обаждане от страна на компанията. Преминали сте успешно един (или няколко) от етапите на подбор. Срещнали сте се – и сте харесали – вашия бъдещ мениджър и колеги. Очаквали сте да получите работна оферта, но в крайна сметка не получавате такава.

Винаги може да поискате обратна връзка и да разберете какво не ви е достигнало. Ако обаче не получите такава от компанията, не се отчайвайте. Възможно е да не сте получили работата от обстоятелства, които не са зависели от вас. Възможно е, обаче, да е било и поради причини, насочени конкретно към вашето представяне.

В тази статия ще разгледаме 5 причини, поради които не сте получили позицията, заради обстоятелства, които не са зависели от вас и 5 причини, поради които сте изпуснали работна оферта, заради вашето цялостно представяне.

5 причини, поради които не сте получили работна оферта, заради обстоятелства, които не са зависели от вас:

Наели са някой, който вече работи в компанията – т.нар. вътрешен подбор винаги е по-добра и лесна алтернатива за един мениджър, тъй като той/тя вече има поглед върху работата на всеки човек, работещ в компанията. По този начин се предлага развитие на вече заетите във фирмата лица и възможност за промяна и кариерно развитие.
Наели са човек с препоръка – всеки един HR отдел изпраща запитвания към всички служители дали имат познат/а, който да препоръчат за определена отворена позиция. В повечето случая тези кандидати са облагодетелствани и считани за по-надеждни, особено ако дългогодишен служител е направил препоръка и изпратил CV-то на своя приятел/ка.
Закриване или промяна на позицията – скорошно проучване показва, че при 100 000 обявени работни позиции, близо 10% от тях никога не се запълват. Възможно е отговорностите да не са били описани правилно и мениджърите да са взели друго решение – предоставяне на определени задължения на outsourcing компании; предоставяне на тези задължения на друг отдел, поради намалени продажби и невъзможност за отваряне на ново работно място и т.н.
Организационни въпроси забавят процеса – при големи и международни компании казусите, които всекидневно възникват със служителите, са многобройни и от най-различно естество. Ако даден човек напусне неочаквано, без предизвестие, това означава автоматично да се търси негов заместник. През това време обаче е възможно да се случат организационни промени, които да забавят процеса по подбор или да го насочат в различна посока.
Няма химия – разбира се, не говорим за емоциите, които се случват на двама влюбени, но е силно вероятно просто да не се впишете в конкретната атмосфера и да не се чувствате на мястото си, колкото и висококвалифициран да сте.

Източник: www.thejobnetwork.com

5 причини, поради които сте изпуснали работна оферта, заради вашето цялостно представяне:

Не сте подготвен за интервюто – от пристигането с голямо закъснение до неподходящото облекло и нервното говорене. Винаги планирайте своя маршрут предварително и ако ви се случи да закъснявате по независещи от вас причини, непременно уведомете HR екипа за това. Записвайте си телефонните номера, от които ви се обаждат, за да не се окажете в ситуация, че имате обаждания от множество на брой телефонни номера, но не знаете кой точно е на компанията. Това може да ви се случи, ако сте активно търсещ и пускате своето CV на повече от едно място.
Не показвате ентусиазъм – изключително важно е да знаете защо кандидатстване в тази компания и най-вече защо искате да заемете тази позиция. Отговори, които показват вашата генерална незаинтересованост („Реших просто така да кандидатствам и да се пробвам“) и нежелание за развитие в тази сфера в дългосрочен план („Мечтата ми е да стана маркетинг специалист, но и тази позиция ме устройва за кратко“), не биха ви били от полза. Научете повече за компанията и каква е нейната сфера на работа. Това ще ви донесе допълнителни бонуси, ако може да отговорите на въпроса „Чували ли сте за нас? / Знаете ли с какво се занимаваме?“
Предварително се самоубеждавате, че ще се провалите – когато отивате с негативна нагласа или голяма доза притеснение, сами си вкарвате автогол. Това ваше представяне ще създаде една фалшива представа за вашите умения. Ако сте по-притеснителни, пуснете си музика или прочетете нещо вдъхновяващо преди да отидете на интервю.
Източник: jobnstaff.com
Не сте въвели коректни данни във вашето CV – един изключително деликатен и сложен въпрос относно това доколко е честно и законно да се лъже в автобиографиите. В повечето случаи това е ситуация, която отнема неща и от двете страни. Мениджърът отделя от своето време на човек, който е напълно неподходящ за тази позиция, а кандидатът трупа негативни преживявания и лоши отзиви. Винаги бъдете откровени относно предишните си позиции и задължения или нивото ви на владеене на чужд език – всички тези неща може да обогатите и украсите на лист, но на живо неприятната истина ще изплува.
Лоша обратна връзка от колега/колежка – ако си търсите работа в сфера, в която вече сте работили, напълно възможно е да попаднете на бъдещ колега/колежка, с който вече сте работили. Колкото и субективно да е, ако те разкажат ситуация, която ви компрометира и не показва добрите ви постъпки и навици на работното място, което сте делели, възможно е да предпочетат друг кандидат пред вас. Тази точка може да бъде причислена и към обстоятелства, които не зависят от вас, особено ако сте имали личен конфликт с определен човек. Въпреки това, винаги бъдете лоялни и честни към своя работодател. Ако условията на дадена компания не ми харесат, напуснете я по установения за това начин.

Съвети и препоръки:

Не е краят на вашата кариера, ако сте получили отрицателен отговор от дадена компания.

Смело продължавайте да кандидатстване и да преследвате своята цел.

Винаги се придържайте към мисълта на Конфуций – „Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си!“

Източник: LinkedIn