Разбиха високотехнологична печатница за фалшиви евро и доларови банкноти в Слънчев бряг

1
150
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Служителите на ГДБОП разкриха високотехнологична печатница за фалшиви евро и доларови банкноти, оперирала в подземието на хотел в КК “Слънчев бряг”. По данни на разследващите, фабриката за неистинска валута е бълвала продукция веднъж на няколко години, което затруднило разкриването й. По случая са задържани двама души, заловени на място да печатат пари.

Технологията и индикативите на банкнотите – воден знак, светещи линии и др. характеристики  не са засичани досега, посочват от МВР. Купюрите – от 100, 500 евро и 50 долара  ще бъдат предоставени за анализ и на Европол, посочи гл. комисар Спиридонов на брифинг в  Специализираната прокуратура.

Той уточни, че готовите банкноти били складирани на различни тайни места за поетапно изваждане на пазара, като принципно фалшификатите били пласирани в България и оттам – към места с подходящ пазар.

Разкритата печатница е най-голямата за последните 11 години. Съоръжението било изключително модерно оборудвано. В хода на операцията са претърсени над 30 адреса в цялата страна. От помещението и от различни тайни квартири са иззети над 11 млн. неистински евро и над 1,7 млн. долара, складирани готови и в различна степен на изготвяне.

Общо четирима участници в организираната престъпна група са привлечени като обвиняеми. И те, и оборудването на цеха, са високотехнологични. Към момента, въз основа на доказателствата смятаме, че печатницата е нова фабрика и вероятността продукцията да бъде пласирана в или извън България, по-скоро  е минимална,  допълни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Предстои установяване на пътя на банкнотите, били ли са изнасяни извън страната,  уточни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.