Притча за бамбука и папрата: прочетете, ако сте решили да се откажете точно сега

1
130
Добави коментар
slavchev
slavchev

Животът е постоянно решаване на безкрайни проблеми и преодоляване на безброй препятствия.

Той ви поднася неприятни изненади, когато най-малко го очаквате, и това може да предизвика чувство на нещастие и безпомощност.

Но най-важното не е това, което се случва. А по-важно е това как възприемате случващото се и какъв урок ще извлечете от него. Тази притча е напомняне, че няма един път към успеха и че ако още нищо не сте постигнали, това не значи, че трябвва да се откажете от мечтата си.
Притча за папрата и бамбука

Веднъж един човек решил, че повече не може така. И отишъл в гората, за да поговори за последен път с Бог.

Боже – казал човекът, – дай ми повод да не се предавам!”

“Погледни наоколо – казал Бог. – Виждаш ли бамбук и папрат?”

“Да”- отвърнал мъжът.

“Когато посадих бамбука и папрата, се погрижих за тях. Дадох им слънчева светлина и вода. Защитавах ги от бури. Папратът се разви добре, семената му бързо пораснаха. Но от семената на бамбука не порасна нищо. Но не се отказах. На 2 години папратът стана още по-разкошен от преди, но от семената на бамбука така и нищо не израсна. Но не се отчаях. На 3-та година бамбукът също не ме зарадва. Аз чаках. На 4-та година от бамбука нямаше ни кълн. Бях търпелив.

На 5-та година от земята се появи малко стъбло. То беше много по-малко от на папрата. Но той растеше ден след ден и за 6 месеца бамбуковото стъбло се извиси на сто метра. Той изразходва 5 години за корените, които го направиха силен, а също и да му дадат това, което му е нужно, за да оцелее. Никога не съм давал на своите творения предизвикателства, с които те да не могат да се справят. През цялото това време ти си растял и си се борил. Отглеждал си корените, необходими за формиране на ствола, короната и впоследствие на плодовете.

Никога не сравнявай себе си с някого, защото всички мои творения имат различни времеви рамки, различни срокове на съзряване и различни цели. Както папратът се отличава от бамбука, така и хората се различават помежду си. Ако не се откажеш, можеш да се издигнеш много високо” – казал Бог.

“Колко високо ще се издигна аз?” – попитал мъжът.

“Колко високо расте бамбукът?” – попитал Бог.

“Колкото се може по-високо?” – отвърнал мъжът.

“Да” – казал Бог.

След това човекът си тръгнал от гората, разбирайки, че Бог никога няма да се откаже от него.
Извод.

Важното е да разберете, че процесът на растеж може да бъде бавен, сложен или дори болезнен, но крайният продукт е безценен. Не трябва да се учудвате, когато ви се падат изпитания и нещастия. Помнете, че те са нужни, за да се формирате и да станете по-силни.

Бог никога не праща изпитание, без предварително да даде възможност да се справим с него. Но на вас много ви се иска да се предадете, когато сте почти готови да решите този проблем.

Затова вярвайте в себе си, своите цели и мечти и никога не се отказвайте.

Свързани