5 Топ предложения за Коледни базари в Европа за 2018г.

1
185
Добави коментар
dade
dade

Лятото с бавни стъпки си отива, жълтите листа по паважа дават знак, че есента идва, а само след три месеца е… Коледа! Тогава градовете се изпълват със светлина, оживлението е осезаемо и разбира се идва въпросът къде да пазаруваме, къде са най-страхотните Коледни базари. Ето нашата класация с най-интересните коледни базари които да посетите зимата на 2018г.

1. Коледният базар в Виена

Студът  и прословутият виенски вятър не пречи на тълпите, които изпълват улиците, бързайки към най-известния базар в Европа. Традиционно той е разположен на площада пред Кметството. Стотици павилиони с усмихнати продавачи приканват посетителите да опитат традиционни австрийски сладкиши, захаросани бадеми, занаятчийски изделия, кестени и пунш. Този пазар няма нищо общо с комерсиалните коледни базари. Там се строи и най-голямата коледна ясла в Австрия.

2. Коледният базар в Будапеща

Музиката и фолклорът са основните герои на Коледния пазар в унгарската столица. По традиция шатрите се разполагат близо до площад Вьорьошмарти.
Добросърдечни и приветливи продавачи  посрещат  посетителите, а пазарът  предлага популярните в цяла Европа хлябове, щрудел, токайско вино, кайсиева водка и греяно вино.

3. Коледният базар в Дрезден

Най-впечатляващите коледни пазари намираме без съмнение в Германия, където стотици панаири са разпръснати из цялата страна. Техните светлини привличат интереса на много туристи, които идват тук всяка година в търсене на най-оригиналните подаръци. Сред тях отличаваме най-стария европейски пазар в Дрезден, който се появява през първата половина на петнадесети век.
Streiselmarkt е разположен на площад Алтмаркт в стария град  Дрезден. Там ще откриете продукти на народните занаяти, ароматни коледни свещи под формата на тръби за пушене и други коледни подаръци. И още: пазарът е пълен с аромати на сладки деликатеси като торта със сушени сливи, традиционни коледни сладкиши и греяно вино.

4. Коледният базар в Щутгарт

През декември коледната приказка оживява в историческия център на Щутгарт. Повече от 280 колоритни и с много любов декорирани коледни палатки и сергии привличат посетители от цял ​​свят. Тук може да посетите коледните концерти, които се провеждат в празнична атмосфера по стълбите на кметството и във вътрешния двор на Стария замък. Децата ще се радват на Рождественската ясла с истински животни и други атракции. Има и детски коледен град, където те могат да майсторят, рисуват, пекат сладкиши, правят свещи или топят плодове в  шоколад. Опитайте известния ръжен хляб на Щутгарт с изпечени плодове – определено ще го харесате! Чревоугодниците задължително трябва да посетят финландското коледно селото , което предлага сьомга върху огън, еленско месо и греяно вино Бери. Ако търсите по-специален подарък, вие със сигурност ще намерите това, от което се нуждаете, на античния панаир на площад Карлсплац.

5. Коледният базар в Талин

Въпреки младостта си, коледният пазар в Талин бързо се превърна в един от най-популярните. Освен това, през последните няколко години читателите на онлайн изданието на „Таймс“ го считат за най-добрия в Европа. Около огромното коледно дърво на площада пред кметството има десетки сергии, от които можете да си купите всичко – от филцови шапки и ръчно изработени одеяла до стъкло и керамика.
Вярно е, че е студено и снежно, което е типично за тези географски ширини. Но затова пък храната е изключителна – топла супи, колбаси, кисело зеле, марципан, ядки, бисквити. Всичко това е полято с огромно количество греяно вино.