Евродепутатите настояват за пълен одит на Facebook

1
167
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Евродепутатите настояват за пълен одит на Facebook. Причината е скандала с “Кеймбридж Аналитика” и личната информация на потребителите, използвана неправомерно в рамките на референдума в Обединеното кралство за членството в ЕС и за целеви действия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

В резолюцията приета в четвъртък, евродепутатите настояха компанията да позволи на органите на ЕС да извършат цялостен одит на платформата, за да оценят сигурността на данните и защитата на личните данни.

Евродепутатите считат, че Facebook не само е нарушил доверието на гражданите на ЕС, но и правото на ЕС. Те препоръчват техно гигантът да направи значителни промени в платформата си, за да спазва правото на ЕС в областта на защитата на личните данни.

За предпазването от изборна намеса чрез социалните медии, евродепутатите предлагат:

* прилагане на конвенционални („офлайн“) избирателни гаранции: прозрачност и ограничения на разходите, зачитане на сроковете за размисъл и равно третиране на кандидатите; * по-ясно разграничаване на политическата употреба на онлайн реклами и кой стои зад тях; * забрана на профилирането за изборни цели, в т.ч. използването на онлайн поведение, което може да разкрие политически предпочитания; * платформите на социалните медии да обозначават съдържанието, споделено чрез ботове, да ускорят процеса на премахване на фалшиви профили и да работят с независими проверители на факти и с академичните среди; * разследванията на предполагаема злоупотреба с онлайн политическо пространство от страна на чуждестранни сили трябва да бъдат извършени от държавите членки с подкрепа на Евроюст.

Резолюцията отразява решенията, взети след срещата през май 2018 г. между водещите членове на ЕП и главния изпълнителен директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг и трите последвали изслушвания.