Коктейл от лекарства почти удвоява живота на червеи

1
230
Добави коментар
stupid
stupid

Екип от учени, ръководен от д-р Ян Грубер от университета Йейл-НУС в Сингапур, е открил комбинация от лекарства, които не само увеличават здравословния живот на микроскопичния червей Caenorhabditis elegans (C. elegans), но и забавят стареенето му, което може да означава, че един ден това мое да подобри живота на хората,  като даде по-добро качество на живот на възрастните хора.

 

Проучването е публикувано в международното списание Developmental Cell. Екипът на д-р Грубер се е опитвал да разбере до каква степен здравословният живот би могъл да бъде удължен чрез комбиниране на лекарства, за които е известно, че оказват влияние върху продължителността на живота. Например лекарството рапамицин, което понастоящем се прилага след трансплантация на органи, за да се предпази имунната система на тялото от отхвърляне на трансплантираните органи, но предишни експерименти от други изследователски групи са показали, че удължава живота на много организми, включително червеите С. elegans, и мишки.

 

Учените са прилагали комбинации от две или три съединения, насочени към различни начини на предотвратяване на стареене на C. elegans. Резултатите показват, че две лекарствени двойки удължават средната продължителност на живот на червеите повече от всяко от лекарствата поотделно, а в комбинация с третото съединение почти удвояват средната продължителност на живота.

 

Прилагането на комбинациите от лекарства не е имало неблагоприятен ефект върху здравето на червея. Учените са открили, че възрастни червеи освен удължената си продължителност на живот са и в добро здраве.