Обвиняемият Прокопиев очаквано писна за свободата на словото

2
124
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Само няколко часа минаха от повдигнатото второ обвинение на Прокопиев и очаквано от  неговата група  писнаха,че Прокуратурата нарушава свободата на словото. Същото нещо се случи и при първото му обвинение.Така беше и когато „Икономедия“ не бяха си обслужвали осем милионния евров кредит взет от „Алфа банк“. Тогава финансовата институция си извади изпълнителен лист, защото Капиталци от месеци не бяха плащали лихви и главници.

Сега е подобна ситуацията. Стане ли нещо с някой от тази група започва истински вой за свободата на словото. Но като пускат фейк новини и поръчкови статии и малтретират хора и фирми не се извиняват.

Публикуваме становището на „Алфа финанс холдинг“  по повод обвинението на Прокопиев, където учудващо за позиция на  финансова институция се говори за свободата на словото.

„Оценяваме повдигнатите обвинения на членовете на Съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ като поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България. То показва, че ролята на институцията „Прокуратура“ е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии.

Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано. Единственото възможно обяснение защо се оповестява публично сега е, че председателят на СД на „Алфа финанс холдинг“ Иво Прокопиев е съиздател на независимите медии „Капитал“ и „Дневник“ и атаката от прокуратурата очевидно е реакция на поредицата разследвания за корупционни сделки, които „Капитал“ публикува в последните си броеве.

Приватизацията на „Каолин“ и развитието на компанията след сделката е една от най-успешните приватизационни истории, което доведе до десетократно разрастване на бизнеса на фирмата и превръщането й в регионален лидер. Самата сделка по приватизация е била обект на множество проверки, при които не са установявани никакви нередности. Това е било потвърдено включително и от съда, с влезли в сила съдебни решения“.