Сурогатно майчинство в Англия вкара благоевградчанка в шокираща одисея

1
138
Добави коментар
slavchev
slavchev

7-годишно дете е с 5 акта за раждане, три английски и два български и само в два от тях посочените имена на родителите съвпадат. Последният е издаден от община Благоевград завчера, въпреки изрична молба това да не се прави заради висящо съдебно дело. В един от актовете майката въобще не фигурира като родител.

„Детето ми сигурно е човекът с най-много актове за раждане в света“, призна Албена Младенова. „ Първият е от изписване след раждането, в който само аз съм записана като майка и няма посочен баща. Вторият е от 11 октомври т.г. , в който аз съм майката, а Никола Голаков е бащата. Седем дни по- късно е издаден нов акт, в който Голаков е баща, а друга жена е майката. И трите са издадени в Англия, където се роди дъщеря ми. Отделно от тях имам български акт за раждане, издаден въз основа на първия акт за раждане през 2012 г., и последния документ от 24 октомври, в който отново двамата сме родители“, разказва майката.

Историята започва преди 7 години, когато Албена и Никола живеят заедно на съпружески начала в Англия. Тя е от Благоевград , той – от санданското село Лешница. Решават да имат дете, но тя не може да роди по медицински причини. Оперирана е от рак на гърдата и била предупредена от лекарите за огромния риск от бременност както за нея, така и за детето. Затова намират жена, от която купуват здрава яйцеклетка, близка на Албена се съгласява да стане сурогатна майка и да износи бебето им. Процедурата по оплождане е направена в българска болница, но тъй като в България сурогатното майчинство не е регламентирано законово, всички заминават за Англия, където се ражда малката Никол, пише struma.bg.

„Първа поех дъщеря си веднага след раждането, той не пожела да присъства на операцията“, разказва Албена. Всичко върви добре допреди 5 години, когато родителите се разделят. „Скоро след това, може би около 2 месеца, детето започна да се напикава в училището в Англия и обърнах внимание на учителите. Три дни по-късно директорката ме извика да ми съобщи, че има проблем. Тя не е искала да влезе сама в тоалетната, а когато я отвели, държала вратата да е почти отворена, за да вижда, че отвън я чака учителката. При разговор детето разкрило, че се страхува от тати, защото я пипал с опашката и пръсти по дупето и нея много я боляло. Това е документирано от социалните служби в Лондон, които заедно с полиция дойдоха у дома и разпитваха 2 часа насаме детето. Казаха ми, че са се случвали страшни неща, докато с този човек сме живели заедно. Посъветваха ме да подам сигнал в полицията. Бях в шок, не вярвах да се е случвало! Питаха ме дали искам да отнема родителските му права, но той не беше признал детето за свое след раждането и на практика нямаше такива права. Тя беше на мое име и пътуваше само като моя дъщеря. Не пожелах да забранят да се виждат, тъй като все пак смятам, че е редно детето да знае кой е баща му“, разказа Албена Младенова.

В отговор Голаков пуска в Англия жалба, че майката е отвлякла детето. Полиция отива и обръща жилището й „с краката нагоре“, взимат всички документи – нейни и на детето, включително и акта за раждане, в който е вписана само майката, но не намират паспорта на малката. Тогава Албена се свърза с мен за съвет какво да прави“, разказа продължението адвокат Марио Биков. Той я посъветвал да отиде в българското посолство и да се прибере с пасаван. „Без документи човек не може да се придвижва където и да е. То е равно на затвор“,обясни юристът и разказа как след това бащата започнал да подава сигнали до всички служби в България – прокуратура, социални, Агенция за закрила на детето.

„В жалбите си Голаков пише, че тя е гледачка на детето, не майка, и че го е отвлякла. Че до 5-ата година на малката не знаел, че не е записан в акта й за раждане и още куп лъжи. Завел дело в Англия и без ДНК тестове, без да е разпитвана майката, успява някак да докаже, че той е баща на детето, и че сурогатната майка всъщност е майката, въпреки че и тя също не е ходила в Англия от раждането, няма никакви претенции за родителство и не е призовавана в съда. С това решение бащата подава жалби във всички възможни български институции, включително и полицията. Междувременно в България Албена среща друг мъж, омъжва се и той иска да осинови детето. Предприемат съответните процедури и в момента има висящо дело за осиновяване пред Апелативен съд. Решението, представено от бащата, не е признато от български съд и не знам защо всички социални служби го приемат (обясняват, че е пряко признаване) и се втурват да настояват и организират срещи с този баща, без да има решение на български съд за режим на контакти, попечителство и родителски права“, коментира адвокат Биков. А най-големите притеснения на Албена са да не й вземат детето.

„Той заявява навсякъде, че щял да намери друга майка на детето и иска да го отведе в Англия, а тя е силно привързана към мен и не иска да се виждат. Социалните идват по два пъти на ден на проверки с полиция – в училището й и вкъщи, да проверяват дали детето е в риск. Аз трябва да съм на разположение непрекъснато, а детето се травмира. Същите тези социални служби преди по- малко от месец бяха внесли в съда доклад, че условията, в които расте и се отглежда дъщеря ми, са отлични и тя не е в риск“, разказва Албена.

С адвоката й преди два дни подали молба до кмета на Благоевград да не издава акт за раждане на момиченцето въз основа на английско решение, тъй като има висящо производство за осиновяване пред Апелативен съд. Въпреки това новият акт за раждане е факт с дата 24 октомври, като в него като родители се посочват двамата – Албена Младенова и Никола Голаков. „Този акт следва да е невалиден, тъй като е издаден въз основа на втория английски, след който има трети, издаден на 19 октомври, и отменящ дефакто предишния”, пояснява Албена. Точно от това идва и огромният й страх, че след 7 години майчинство съд на Острова я е зачеркнал като такава и за майка на детето й е вписано името на жената, която само го е износила в утробата си.

„Детето е български гражданин. Голаков иска да ме лиши от родителството и да го изведе в Англия. Ако го направи с акт за раждане, в който името на бащата фигурира, издаден вчера, той ще може да отведе детето в Англия, а там с акта за раждане, в който името ми не фигурира, да ме зачеркне от живота й. Детето е животът ми, то е всичко за мен, въздухът, който дишам! Но не това е важно, по-важното е , че за детето ми ще е огромен стрес отделянето й от мен, тъй като това досега не се е случвало и за ден. Нямаше да се стигне дотук, ако той не беше предприел съдебни дела в Англия със заплахи да ме лиши от родителство“, на ръба на отчаянието разказва майката.

„Не знам защо тук на сляпо признаваме чуждестранни съдебни актове. Ако Албена отиде в Англия със съдебно решение от България, няма и да го погледнат, не да искат изпълнението му! Как осъдиха Албена в Англия, без тя да е там, и как признаха другата жена за майка, като и тя не е там?! Не знам какъв е тоя английски съд“, гневи се адвокат Биков и допълва: „Предвид случилото се в Англия този мъж спокойно ще извади следващ акт за раждане на детето, в който ще фигурира като майка жената, с която в момента живее“, заключава адвокатът. Любопитна подробност е, че Голаков има няколко задгранични паспорта, на единия е с името си по лична карта, но на друг е като гръцкия гражданин Атанасиос Георгиос Кентис.

„Когато става дума за деца, трябва да сме много внимателни, а когато детето има майка и баща, двамата трябва да решават съдбата му“, коментира директорът на дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград Александър Балев. „Не мога да говоря за случая, тъй като касае много лична информация и това не е в интерес на детето. За нас е важно детето да бъде максимално защитено и в сигурна среда. Няма опасност детето да бъде изведено от страната. Това може да стане само със съгласието на двамата родители, вписани в българския акт за раждане на детето. Община Благоевград е издала акта за раждане въз основа на английско решение.

Отдел „Закрила на детето“ работи по случая . Майката е подала преди 7-8 дни молба, че иска да ползва социална услуга за детето си от Центъра за обществена подкрепа. Пак повтарям, няма никаква опасност за детето да пострада или да бъде изведено извън страната. Всички компетентни институции работят по случая“, каза Александър Балев.

Източник: www.blitz.bg

loading…