Вижте последното писмо на големият бос Васил Илиев, заради което той е убит!

1
183
Добави коментар
slavchev
slavchev

„Ице, не обичам да говоря по телефона, затова ти пиша. Ще правя банка.“

Така започва писмото на шефа на ВИС Васил Илиев до неговия приятел от спортното училище „Олимпийски надежди“ Христо Марков. Написано е на 26 февруари 1995 г. По това време Марков е депутат в Народното събрание от СДС и има многобройни контакти във всички сфери. Точно два месеца след като е изпратено писмото, могъщият бос на групировката ВИС е разстрелян в черния си „Мерцедес“ на път за ресторант „Мираж“.

„Очистиха го заради тази банка“, сензационно разкри Марков пред столичен всекидневник.

„Васил искаше да я кръсти „Осогово“. За разлика от тогавашните кредитни милионери, Васил имаше пари в брой. Истински, свежи пари. Виждал съм в офиса му чували с кинти. Държеше ги в един гардероб. Той си знае по какъв начин ги е спечелил, но е факт, че ги имаше. А по това време банковата система вече беше започнала да се клати. Подготвяше се онзи внимателно планиран катаклизъм, който в крайна сметка доведе до рухването на цялата финансова система. И изведнъж – някакво момче от Кюстендил с огромна финансова мощ иска да се намеси в играта. Не му позволиха. Убеден съм, че това е основната причина Васил да бъде разстрелян“, споделя бившият депутат.

Илиев неслучайно се доверява на Христо Марков, когато търси доверен човек за банката си. Двамата учат заедно в софийското спортно училище „Олимпийски надежди“ през 80-те години.

„Аз тренирах щанги, а Васил борба – спомня си бившият депутат. „Илиев беше по-умен от останалите борчета и четеше доста. Като спортист беше пресметлив. В схватките взимаше това, което му трябва, без излишни емоции. Напуснах „Олимпийски надежди“ около година и половина, след като влязох в това училище. Майка ми е фармацевт и бързо разбра, че там ни тъпчат с всякакви химикали. Измъкна ме от там, въпреки че моето желание беше да продължа да се занимавам със спорт. С Васил Илиев се засякохме отново в началото на 90-те години в Слънчев бряг. Поддържахме добри отношения и често се срещахме. Видяхме се и на световното по футбол в САЩ през 1994 г., когато нашият отбор стигна до полуфинал. Няма да забравя как след победата над Аржентина с 2:0 Васил черпеше на корем всички българи в един ресторант. Американците не бяха виждали такова нещо. Изпи се огромно количество уиски. Всичко плащаше Васил. Истината е, че той беше пословично щедър. Любимата му песен беше „Бедни-богати“, мисля, че Тони Дачева я изпълнява. Веднъж в софийско заведение си поръча това парче на певицата и и даде толкова пари, колкото тя не беше виждала през целия си живот.

Факт е, че след убийството на Васил Илиев неговият брат Георги го наследи, но приживе Васко го държеше малко настрана от бизнеса.

Жоро обичаше купоните, винаги беше готов да се напие и да се сбие. Васил не харесваше тези демонстрации. Той беше на път да мине на друго ниво в бизнеса, но не му позволиха. Добър или лош, този човек игра важна роля в историята на България през 90-те. И за мен основната причина да бъде ликвидиран е, че не се вписа в сценария с рухването на банките“, разказва Христо Марков.

Така Илиев не успява да сбъдне голямата си мечта и да превземе финансовия Олимп. Враговете му се оказват по-силни и той е засипан с дъжд от куршуми в луксозната си лимузина. И до днес се говори, че убийците го разстрелват, докато босът на ВИС пътува за среща със Слави Трифонов. Смъртта на Васил Илиев го превръща в култова фигура за подземния свят. Наскоро негови последователи обявиха, че са готови да възродят организацията и да вдигнат паметник на братя Илиеви.

Последното писмо на боса

Ице, не обичам да говоря по телефона, затова ти пиша. Ще правя банка. Имам всичко: капитал, сгради и т.н. Ще те помоля да ми посочиш финансист Знам, че имаш такива познати. Трябва да е млад, много кадърен, ама много, да е завършил финанси и кредит, за изпълнителен директор на банката. Ще е много доволен от заплащането, ама МНОГО! А и да е дискретен и да не говори много-много. Да иска да се развива. Затова разчитам на теб да ми посочиш подходящ човек. Виж там, в Пловдив, може да има. Трябва ми много бързо. Айде, ще почерпя богато! Чакам.

Васил

26.02.95 г.

loading…