Неделно заседание на МС. Разглеждат проекта за Бюджет 2019

2
157
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

На извънредно заседание в неделя Министерският съвет ще разгледа проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков вече представиха параметрите на проекта за държавен бюджет пред членовете на Координационния съвет на КНСБ. Тогава Горанов заяви, че следват фискалната стратегия още от 2014 г., която е предложил самият той за първи път като финансов министър.

Националният съвет за тристранно сътрудничество също обсъди проектозакона за бюджета, проекта на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., проектозаконите за бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Темата за парите за догодина беше обсъдена и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Българската стопанска камара пък излезе с позиция, че не подкрепя внесените за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество проекти на бюджети на Република България, Държавното обществено осигуряване и НЗОК. Основните критики по отношение на държавния бюджет са насочени към липсата на стимули за подобряване на инвестиционния климат, необходимост от децентрализация и повече самостоятелност на общинските финанси.

По отношение на Бюджета на ДОО, БСК отново се противопоставя на намеренията за промени в основни параметри на пенсионноосигурителната система. Камарата изразява несъгласие и с предвиденото нарастване на минималните осигурителни доходи (във връзка с необоснования ръст на МРЗ).

От БСП обявиха, че внасят алтернативен бюджет за 2019 г. Левицата започва с предложение за данъчната политика. Целта – намаляване на неравенството в доходите на различни групи граждани, мерки срещу сивата икономика и подпомагане на младите семейства и децата.