На сем. Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления

2
169
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

На сем. Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 000 лв. Това обяви на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Мария Дойчева.

Тя уточни, че в обвиненията не са включени апортите.

Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация, коментира заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Отправна точка на съдебното производство е приватизираният завод „Полимери“ и неговото източване и обезкостяване, посочи той.

„Ситуацията, както я описват свидетелите и документите е следната: Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, уточни заместник-главният прокурор.

Гешев заяви, че  парите от „Полимери” са постъпвали в офшорни сметки и допълни, че това е един от начините на източване.