Могат ли малките дози „магически“ гъби да отключат творческото мислене

1
143
Добави коментар
stupid
stupid

Използването на малки дози „магически“ – халюциногени гъби, съдържащи психеделични вещества, би могло да стимулира мозъчната функция, което може да доведе до повече нови творчески идеи. Малките дои могат да позволят на хората да изпитат творческите ползи от психеделичните лекарства без риск от така наречените „лоши пътувания“, които често идват с високи дози от такива вещества. Това е според ново проучване публикувано в списание Springer. Изследването е ръководено от Луиза Прочазкова от Университета в Лайден в Холандия.

 

В това проучване, Прочазкова и колегите й изследвали как пикродозите на психеделично вещество влияе на когнитивната функция на мозъка на 36 души. По време на експерименталната фаза участниците са имали три задачи преди и след като консумират средно 0,37 грама сушени гъби. Тестовете оценяват тяхното конвергентно мислене (идентифициране на едно-единствено решение на даден проблем), тяхната интелигентност (способността да се разсъждават и решават нови проблеми) и тяхното отклоняване на мисълта (способността да се намират, много възможни решения). 

 

След като са взели микродозата от гъби, учените са установили, че конвергентните способности на участниците са се подобрили. Участниците също са имали повече идеи за това как да решат една представена задача, и са били по-гъвкави и оригинални във възможностите, които са дали. Микродозирането с психеделични вещества е подобрило едновременно различното и сходно мислене на участниците.  

 

Взети заедно, резултатите показват, че приемането на микродоза позволява на участниците да намират повече алтернативни решения за проблема, като по този начин осигуряват предварителна подкрепа за допускането, че микродепозицията подобрява различното мислене, обяснява Прочазкова. Освен това се наблюдава и подобрение на конвергентното мислене.