НАСА ще продължи опитите за свързване с марсохода Опортюнити поне до януари 2019-та година

1
132
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 29 Октомври 2018

Посещения: 17

30 октомври 2018 г. 01:30 ч. Американската космическа агенция НАСА оповести, че опитите за активно свързване със стария марсоход „Опортюнити“ ще продължат и занапред! 

Първоначално агенцията планираше опитите за осъществяване на радиоконтакт с марсохода да продължат 45 дни, започвайки от 11-ти септември. Този период вече изтича и дилемата пред НАСА беше дали да си струва да продължат усилията за възстановяване на мисията. След внимателна преценка на ситуацията, отговорът е следният: да, струва си! Има шанс марсоходът „Опортюнити“ да не е непоправимо повреден, а просто да е затрупан от прах. За такъв развой на събитията намекват снимките, заснети от „Марс Риконисънс Орбитър“ през втората половина на септември. Тези снимки действително показват, че прахът върху слънчевите панели е в доста голямо количество.

Ръководството на мисията се надява, че със започването на новия ветровит сезон през месец ноември, вятърът ще отвее праха от слънчевите панели на „Опортюнити“ и марсоходът ще се свърже със Земята. Опитите за активна комуникация с марсохода ще продължат и през следващите месеци. През януари 2019-та година НАСА отново ще прецени какво е положението с мисията и какви ще са следващите стъпки оттук насетне. 

Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Марс Риконисънс Орбитър“ засне тази снимка на „Опортюнити“ на 20-ти септември. На снимката се вижда, че „Опортюнити“ е затрупан от прах. Натиснете тук за голям размер. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona