Космическата мисия Паркър на НАСА счупи рекорда за най-голямо сближение със Слънцето

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: космическата сонда „Паркър“ доближава Слънцето. Image credit : JHUAPL

30 октомври 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. На разстояние между 46 и 70 милиона километра от нашето Слънце обикаля най-близката до него планета – Меркурий. А през април 1976-та година един космически апарат, наречен „Хелиос 2“, разработен съвместно от САЩ и Германия, успя да се доближи едва на 42 милиона километра от Слънцето – рекорд за космонавтиката. 

Вчера, на 29-ти октомври, автоматичната междупланетна станция на НАСА „Паркър“ счупи рекорда на „Хелиос 2“. В 19:04 ч. българско време роботизираната мисия премина тази мислена 42-млн. километрова граница и навлезе в неизследвани региони от Слънчевата система. 

През следващите седем години „Паркър“ ще продължи да чупи вече поставения от себе си рекорд, като мисията ще се приближава все повече и повече към Слънцето. Кулминацията ще е през 2025-та година, когато „Паркър“ ще доближи звездата ни едва на 6.16 милиона километра.

„Изминаха едва 78 дни от изстрелването на слънчевата мисия Паркър, а вече сме по-близо до нашата звезда от всеки друг космически апарат в историята“, коментира Енди Дрийзмън, ръководител на проекта и работещ в Лабораторията по приложна физика „Джон Хопкинс“. „Това бе горд момент за екипа, макар че ние оставаме фокусирани върху нашата първа среща със Слънцето, планирана за 31-ви октомври“.

Първото сближение със Слънцето ще продължи между 31-ви октомври и 11-ти ноември. През това време „Паркър“ ще е толкова близо до звездата, че тя ще пречи на нормалната комуникация. Освен това роботизираната мисия ще трябва да придържа топлинния си щит между себе си и Слънцето, така че антената няма да е насочена към Земята. Очаква се „Паркър“ да направи най-голямото си сближение на 5-ти ноември. Всички научни данни ще бъдат събирани в автоматичен режим и ще стоят съхранени до месец декември, когато ще започне свалянето им. 

Напомням на читателите, че мисия „Паркър“ бе изстреляна на 12-ти август т.г. с помощта на втората най-мощна действаща ракета в света: „Делта 4 Хеви“. Това е изцяло американска ракета, с изцяло построени в САЩ ракетни двигатели и може да доставя в орбита 29 тона полезен товар. На нея й отстъпва единствено „Фолкън Хеви“ с товароподемност 64 тона до орбита. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/