Плочата с петолъчката ще бъде свалена от фасадата на Механото

1
135
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Паметната плоча с петолъчката ще бъде свалена от фасадата на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника. Това решиха общинските съветници след дълги дебати. Предложението на Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев, Станимир Апостолов и Виолета Илиева бе прието с 35 гласа “за”, 4 “против” и 4 “въздържал се”.

В защита на плочата се обяви Георги Дражев, който коментира, че тя е в памет на жертвите на фашизма, които били почитани навсякъде по света. “Ние нямаме право да отрицаем тези жертви и техните заслуги”, коментира той. Предложението му бе да се заличи само петолъчката, като идеологически знак, както и думата “капитализъм”.

Против премахването на паметната плоча се изказа и Евгений Мосинов, който призова вносителите да се върнат към “типичния за ГЕРБ прагматизъм” и да “оставят идеологизма”. Той преподаде бърз урок по история на комунизма, фашизма и партийното развитие у нас, но изказването му не предизвика особен ефект.

”Проблемът не е, че се отдава почит, а че на тази паметна плоча не й е мястото на вратата на училище. Будителите трябва да бъдат идеологията на българското образование”, коментира на свой ред единият от вносителите – Станимир Апостолов. Той посочи, че според него, мястото на монумента било в някой музей.

В лагера “за” свалянето на табелата изненадващо се озова и Ангел Божидаров, който, в качеството си на бивш учител, заяви твърдо, че “място за тези символи в училищата няма”, макар сам да признава, че учениците не ги забелязват. Той подкрепи предложението за преместването на плочата на специално обособено за подобни монументи място.