Как LSD променя възприятието на мозъка

1
131
Добави коментар
stupid
stupid

Повечето пациенти с шизофрения се лекуват с атипични антипсихотични лекарства, които блокират частично и някои от серотониновите рецептори. Много пациенти обаче не реагират добре на такива лечения.

 

Катрин Прелър, асистент в университета в Цюрих и гостуващ професор в Йел и нейните колеги, дали на доброволци по 100 микрограма LSD, за да определят ролята на определен рецептор за невротрансмитер серотонин (серотонин-2А или 5НТ2А рецептор), който наподобява този, изследван от екипа на Уейкър. LSD влияе на мозъка чрез свързване със серотониновите рецептори и подсказва за възможни пътища за терапевтично приложение на ефектите му.

 

Проведено е двойно-сляпо, рандомизирано проучване. Използвайки технология, оптимизирана от д-р Джон Мъри, асистент по психиатрия в Йел, учените откроили генна активност в мозъка и показват как влияят на функцията на невротрансмитерите. На някои от участниците е даден кетансерин – вещество, което блокира серотониновия рецептор 2A. В тези тестове трипът (включващ халюцинации, чувства на отделеност от тялото и блаженство) бил напълно блокиран, което показва, че този рецептор трябва да е отговорен за него.

 

Учените пуснали музика на участниците, като предварително някои от песните били определени от участниците като смислени или безсмислени. Докато участниците били под влиянието на LSD, те оценили „безсмислените“ песни като такива с голямо значение – ефект, който кетансеринът също блокирал.

 

Прелър мисли, че тези открития подсказват, че серотониновият рецептор 2A е важен за това как решаваме кои неща са релевантни за нас. Това има невероятно значение за всекидневния ни живот, казва тя. Ние го правим постоянно, например, когато видим познато лице. Тя смята, че LSD може да помогне на тези хора да пренасочат вниманието си в друга посока.