Списък с български подкасти

6
226
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

През последните години подкастите придобиват все по-голяма популярност като инструмент за получаване на нови знания и лично израстване. Било то чрез по-сериозни подкасти или чрез по-забавни и неформални. От техническа гледна точка те представляват аудио запис на разговор между водещ и един или повече гости, точно както бихте слушали традиционно радио. Само че подкастите можете да ги слушате по всяко време – докато пътувате, докато работите, докато спортувате. Разпространяват се на различни онлайн платформи (Soundcloud, Spotify, Apple Podcast и т.н.) и могат да бъдат слушани на различни устройства – компютри, таблети, смартфони.

Постепенно, макар и по-бавно, подкастите започват да навлизат и в България. В тази публикация ще се постарая да вмъкна всички български подкасти, като постепенно с времето ще се старая списъка да се обновява.

Разбира се няма как да не започнем с може би най-известния и популярен български подкаст – Свръхчовекът с Георги Ненов. Първият епизод се излъчва в началото на август 2016-та и до момента Георги продължава да публикува нови и интересни материали. Целта на подкастът е да се разказват вдъхновяващи истории, които да мотивират слушателите.
Непримиримите е подкаст, за който научих съвсем наскоро и все още не съм имал възможност да го слушам, но изглежда че епизодите са с интересни гости – Иво Иванов, Кедъра, Китодар и други.
Говори интернет е друг подкаст, който може да се похвали с постоянство при записването и публикуването на епизоди. Към момента има 74 епизода, в които се дискутират света и България.
ТехБалон както подсказва името набляга на технологиите – новини, иновативни компании, пордукти и услуги. Първоначално идеята е стартирала като блог и постепенно е еволюирала в подкаст.
Сонар Каст е с разнообразно съдържание като теми и гости.
Камък, ножица, хартия – седмичен подкаст за култура, ново време и още нещо.
Тихо, филмът започва by Webcafe както подсказва името е подкаст от хората зад уеб сайтовете в мрежата на webcafe.bg. Не съм имал възможност за слушам техни епизоди, но като съдя по заглавията става дума предимно за кино теми.
The Comedy Club Channel се води от Иван Кирков, който е известен покрай Комеди Клуб София и сцената на стендъп комедията в България. Пичовете имат и YouTube канал, където качват и видео от падкастите.
Nerds2Nerds e подкаст за информационни технологии, програмиране, наука и всичко друго нърдско. Общо взето от нърдове за нърдове.
Birecast е още един нърдски подкаст – кино, сериали, комикси, кеч, музика.
Hill Season Podcast е насочен към бегаческото общество и епизодите са с гости, които разказват за интересни състезания от България и чужбина.
Не на диастазата е подкаст насочен към ефективно възстановяване след раждане, посредством лесни и ефективни упражнения и движения, както и придобиване на полезни хранителни навици.
Градски детектив е подкаст за градските легенди на София и хората, които ги създават.
–-force push е технически подкаст, насочен към дивелъпмънт.
Подкастът на freedomonline.bg е допълнения към блога им, където публикуват материали свързани със сигурност, кибер уязвимост и атаки.
WakeUp and StartUp – подкаст с гости предприемачи, които споделят своя опит към успеха. От година и половина не е имало нов епизод, но все пак има 47 епизода, които могат да бъдат изслушани.
Предприемачите е още един подкаст, който вече не се актуализира, но все пак има 50 епизода.
София сутрин стартира с няколко епизода, но изглежда че след това идеята поутихна.
Ratio.bg също стартираха подкаст, но и той не просъществува много дълго.
ФизиоБГ е още един стартирал проект, който изглежда че е позабравен бързо.
Gamers’ Voiceshop (GVS) е подкаст за всичко, свързано с гейминга като хоби, развлечение и дори професия. Не е нов, последния епизод е от преди 2 години, но все пак архива е наличен за всеки желаещ.