Как да сме полезни на околната среда? Съвети за спестяване на енергия

1
135
Добави коментар
saintgobainbg
saintgobainbg

Днес все повече се говори за държавни зелени политики, които да подпомагат устойчивото развитие на отделните области в България. Но може ли всеки от нас да допринесе за благоприятното развитие на мястото, в което живее? Отговорът е „да“ и в тази статия ще дадем насоки, за по-зелен и екологично съобразен начин на живот.

Отопляване и вентилиране на стаите, които обитаваме 

Нашето жилище има нужда както от затопляне през зимата, така и от правилна вентилация през цялата година, така че да не се появят мухъл и плесен по стените. Добрата вентилация, предпазва жилищните сгради от напукване, подпухване, свличане. Ще се запитате, как всичко това влияе на климата и не е ли пресилено да изтъкваме тези два фактора-отоплението и вентилирането, като важни за природата? Отговорът не е сложен!Когато се отопляваме, ние сме отговорни за горивото или енергията, която използваме. Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е резултат от употребата на меше, брикети, въглища за огрев. Газът пък може да бъде опасен, ако се възпламени и да предизвика пожар, а също и задушаване на хора. Най-екологично чистият начин за отопление е електроенергията.Но как да пестим? За да се затопли стаята по оптимален начин, отоплителните тела трябва да са поставени на подходящо място, да не топлят външни стени и да не са близо до вратата или прозореца.Подходящата топлоизолация позволява поддържането на комфортна температура у дома независимо от времето навън и намаляване на сметките за отопление и охлаждане. Прозорците трябва да се отварят напълно и закратко. Притворените прозорци позволяват на прекалено количество топлина да излезе извън отопляваното помещение. Затова проветрявайте за малко и при широко отворени прозорци.Нощно време отоплителните уреди не трябва да се спират напълно, но температурата им трябва да бъде леко понижена. Това е добре не само за отоплението, но и за силата на човешкия сън, тъй като на хладно доказано се спи по-добре.Задължителен елемент от отопляването и енергийната ефективност е добрата дограма. За да не изстиват Вашите помещения, е важно вратите и прозорците да са добре уплътнени. Не случайно санирането на една сграда, започва от подмяна на дограмата. С надеждна защита при вратите и прозорците ще съумеете да се предпазите от охлаждането през зимата или прекалено горещото време през лятото, ще изолирате шума. А ако имате защита на стъклата, те няма да се изпотяват.
 

Правилният избор и употреба на електроуреди 

Дори само ако смените стария си телевизор с нов, ще спестите електроенергия до 80%. Новите модели телевизори са от най-висок клас и ще намалят сметката ви за ток, освен че осигуряват добра картина.
Старите уреди, оставени на режим на изчакване, годишно консумират около 150 kWh електроенергия. Новите, които се произвеждат днес от водещите компании за домакинска техника, намаляват тази цифра значително.
 
Ако изключвате телевизора и радиото, когато не ги използвате, спестявате значително количество пари. Така е с всички уреди, оставени в работен режим. Ако ги изключвате, когато не ги използвате, намалявате консумацията на електроенергия и сметката намалява.
 

Осветление 

Днес големите компании съветват да се използват толкова лампи в едно жилище, колкото са необходими в момента, а не да светят всички осветителни тела.
 
Честото светване и угасяне на лампите намалява живота на крушките, дори те да са енергоспестяващи. А днес се произвеждат основно енергоспестяващи крушки, които не се нагряват, колкото халогенните и не изгарят толкова бързо, заради сгъстения газ, който съдържат във вътрешността си.
 

Електрическата фурна 

Не загрявайте фурната предварително, освен ако това не е необходимо. Поставяйте на котлоните съдове, които съответстват на техния диаметър за оптимално предаване на топлината. Дори приготвянето на кафе на котлона, е по-скъпо, ако си приготвите ароматната напитка с кафемашина. Яйцеварката и тостера също са по-енергийно ефективни от котлона на готварската печка. 

Използването на хладилник и фризер 

Хладилниците трябва редовно да се размразяват за по-голяма енергийна ефективност. Освен това, те трябва да бъдат поставени в помещения, които не се отопляват. Задната решетка на хладилника да е на достатъчно разстояние от стените, мебелите и други електроуреди, за да се изправяват газовете, които се отделят при работата му.
 

Използване на пералня 

Перете умно! Пускайте пералня, ако имате за пране повече от едно-две неща. Не превишавайте максимално допустимото тегло на дрехи в барабана на пералната машина. Изберете най-ниската подходяща температура. Напоследък перилните препарати са толкова ефективни, че се получават най-чисти дрехи при ниски температури. Пропуснете цикъла на предварителното пране, ако дрехите ви не са много замърсени. Избягвайте да използвате сушилня, ако е възможно.
Един цикъл на сушилня може да използва два пъти повече енергия от цикъла на пералната машина.

 

Мисията на Сен-Гобен 

Ние от Сен-Гобен предлагаме системи за топлоизолация, специални мазилки и цялостни решения, които да увеличат енергийната ефективност на вашия дом. За нас е цел да спестяваме бъдещите разходи на своите клиенти. Затова сме ориентирани към функционални и екологичните материали, които са устойчиви на температурни влияния и ще направят домовете ви сигурни, защитени и комфортни.