Открити са първи случаи на африканска чума при диви свине в област Добрич

2
147
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Първи случаи на инфекция с вируса на африканска чума по свинете (АЧС) са констатирани при четири диви прасета в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево, съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване на разпространението на инфекцията в съответствие с действащото законодателство. Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и домашните свине.

Отбелязва се, че БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине – в изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Мерките при домашни свине се вземат, за да не се прехвърля заразата между дивите и питомните животни.

На заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич днес се обсъждат мерките за контрол и организацията по изпълнението им. Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. Затова БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност и да нямат контакт с диви прасета.