Амстердам обмисля преместване на прословутия квартал на „червените фенери“

2
419
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Амстердам е на път да измени един от символите си пред света. Трите управляващи партии в градския съвет изготвиха серия от предложения за прословутия квартал на „червените фенери“, включително за преместването му на друго място. Причината – кварталът Де Вален вече привлича не толкова клиенти, колкото тълпи от туристи, които не консумират предлаганите услуги, а само пречат на бизнеса.

Кварталът Де Вален в Амстердам е център на проституцията от векове заради близостта му до доковете, но напоследък клиентите посещават предимно жени в хотели или ги търсят в интернет. Така много от витрините с червени светлини остават празни, чуват се и гласове за тяхното затваряне.

Градската управа предлага преместване, така че труженичките от района да работят без проблемите, създавани от туристи. Сред идеите са хотелски стаи с алармена система, сейфове за пари и скъпоценности и охранителни камери. Там жриците ще остават анонимни и далеч от туристическите камери.

През юни градската управа отчете, че не е успяла в усилията си да облагороди и изчисти Де Вален. В стария център още съществува „монокултура“ на туристически магазини и евтини кафенета и барове, властите не са успели да се справят с трафика на хора и принудителната проституция, отбелязва докладът по темата.

Амбициозната програма за почистване на прословутия квартал беше започната преди 10 години от тогавашния член на градския съвет Лудвиг Асшер, който сега е лидер на социалдемократическата Партия на труда.