Наркотици убиха петима във Варна тази година

1
107
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

Нараства употребата на наркотици сред учениците на възраст до 18 години. Това съобщи професор Снежа Златева – началник на Клиниката за интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към Болничната база за активно лечение във Военноморската болница във Варна. Намаляват острите интоксикации с марихуана и с алкохол, допълни тя. 

5 са смъртните случаи за последната година във Варна, вследствие на интоксикации с комбинирана употреба на два, три и ли повече наркотика. Метамфитамините са водещи, три пъти повече спрямо предходната година и присъстват в почти всички комбинирани отравяния.

Хероинът бележи ръст като причина за остри отравяния, 1.3 пъти повече в сравнение с 2017 година. Регистрирани са 2 смъртни случая от свръхдоза хероин на жена на 26 години и на мъж на 38.

Наркотиците се приемат най-често като се инжектират и пушат, последвани от смъркане и преглъщане. Пристрастяването продължава от 5 до 18 години, като има периоди на лечение при повече от половината анкетирани.

Зависимите към наркотици са образовани, предимно имат средно образование, висше 16,1 процента, докато необразованите са само 3,2 процента. С малки изключения всички прекъсват обучението си. 

Зависимите са предимно необвързани и без деца. Последните данни са от анкета от изследването „Търсене на помощ по повод остри интоксикации след употреба на наркотици и други психоактивни вещества при деца и млади хора 2018 година“.

Изследването се осъществява по поръчка и с финансовата подкрепа на Дирекция „Превенции“, Община Варна.

 

 

https://www.varna24.bg/novini/varna/Narkotici-ubiha-petima-vuv-Varna-tazi-godina-824805