Хакери продават данни от профили във Фейсбук? :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

2
128
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Хакери твърдят, че разполагат с данните от Фейсбук профилите на 120 милиона души и се опитват да ги продадат. Специалисти обаче са скептични не само за броя на профилите. Информацията се базира на мащабно разследване на Би Би Си. От Фейсбук обявиха, че са запознати с казуса, но не става дума за пореден пробив на сигурността.

Всичко започва през септември, когато в в англоезичен форум за оптимизиране на търсенето се появява обява, която гласи, че се продава персонална информация на потребители на Фейсбук. Посочва се, че базата данни е от 120 милиона души, че може да се прави поръчка по държави, и че цената на един профил е 10 цента.

Обявата вече е свалена, но разследването на Би Би Си показва, че в онлайн пространството циркулират свободно данните на 257 хиляди души. Като за над 80 хиляди е достъпна дори личната кореспонденция. Повечето компрометирани профили са от Русия и Украйна, което навежда на мисълта, че става дума за дело на руски хакери. Въпреки, че в масива има информация за хора от Великобритания, САЩ и Бразилия.

От Фейсбук уточниха, че са се свързали с компанията-собственик на браузърите и с властите, и зловредните разширения вече са свалени, а данните в тях – недостъпни. Персоналните асистенти за пазаруване, приложенията, с които един или друг сайт се слага в графа „най-посещавани“ дори мини-пъзелите са възможните начини, чрез които може да се събира информация за потребителите, предупреждават специалисти. Според тях няма връзка между пробивите на сигурността март и септември и този случай.