Da Fabio Пицария София, Гео Милев

3
231
Добави коментар
madmaxxp
madmaxxp

Прошуто Кото – италиански вкус и качество във всяка пица

Както ви обещахме, в следващите няколко статии, ще ви запознаваме отблизо с продуктите, които използваме в нашите пици. На дневен ред в кухнята на пицария Da Fabio е прошутото.

Думата „прошуто“ произлиза от диалекта на Парма и в превод означава „изглежда изсушено“. Прошутото е шунка от свински бут, която се маринова и узрява при специфични условия, осолена и наложена с различни подправки.

Когато се говори за прошуто в Италия, често се има предвид прошуто крудо или суровопушената италианска шунка. Прошуто кото е неговата варена версия, която се произвежда също от осолен свински бут, но пресован и подложен на варене под налягане. Любопитно е, че за производството на прошуто се развъждат специална порода прасета. В околностите на град Парма, те се хранят с остатъците от производството на сиренето пармезан. Сочните свински бутове първоначално се натриват със сол, след което съхнат в продължение на близо година. Месото, обработено по този начин, става сухо и с плътен аромат. Днес прошуто се произвежда в различни части на страната и по специфична за всеки регион рецепта.

Веднага щом се нареже на тънко, прошутото не може да се съхранява дълго. Резенчетата губят аромата си и изсъхват, ако преседят повече от един час. Затова прошутото се нарязва директно преди консумация. Бледорозовите ленти обикновено се добавят в края на приготвянето на пицата и не се пекат, а се оставят да омекнат върху току-що извадената от пещта пица.

С много деликатен и лек аромат, прошуто Кото е селектирано в кухнята на пицария Da Fabio сред най-добрите шунки, приготвено внимателно и с любов.

За да опитате истински италиански вкус, поръчайте пица „Прошуто кото“ или „Прошуто кото и гъби“ с доматен сос и моцарела фиор ди лате. Какво ще кажете за една превъзходна италианска „Пармиджана“ с доматен сос, моцарела фиор ди лате, син домат, прошуто кото и разбира се – пармеджано реджано?! Заповядайте при нас или поръчайте онлайн.