УСПЕХ: Космическа ракета Союз-2.1б изведе в орбита спътник от руската навигационна система ГЛОНАСС

1
166
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 04 Ноември 2018

Посещения: 20

Кадър от изстрелването тази нощ. Снимка: Роскосмос

4 ноември 2018 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Късно снощи, на 3-ти ноември, в 22:17 ч. българско време от руския космодрум Плесецк излетя космическа ракета „Союз-2.1б“ с навигационен спътник за системата ГЛОНАСС. Спътникът се отдели благополучно от ускорителния блок „Фрегат“ три часа и половина след началото на полета, а по данни от ТАСС той е в контакт със Земята и всички бордови системи функционират нормално.

Тазнощният полет бе втората успешна мисия на ракета „Союз“ след аварията на кораба „Союз МС-10“ миналия месец, при която космонавтът Алексей Овчинин и неговият американски колега Ник Хейг трябваше да извършат спешно приземяване, за да се спасят. Напомням на читателите, че специална държавна комисия набързо установи причините за аномалията: грешка при сглобяването и неправилно монтиране на датчик, които довели до лошо отделяне на един от страничните ускорители. На 25-ти октомври ракетите „Союз“ се върнаха в експлоатация с успешното изстрелване на военен спътник. Русия ще трябва да изстреля благополучно поне три ракети в безпилотен режим, преди да възобнови пилотираните стартове към „Международната космическа станция“. Два полета вече са зад гърба ни, а още следващата седмица от космодрума Куру може да излети нова ракета „Союз“ с европейския метеоспътник MetOp-C. Товарен кораб „Прогрес МС-10“ също ще се отправи към станцията в средата на ноември. 

Що се касае до ГЛОНАСС, възстановяването на навигационната система е един от малкото истински космически успехи на Русия след разпадането на СССР. Аналогът на GPS е бил почти на изчезване през 90-те години на миналия век, но днес системата е отново в работен режим, а 24-те спътника постоянно биват заменяни с нови. За съжаление този реален успех почти не бива празнуван от руснаците в днешно време, а поддръжката на цяло спътникова групировка не е никак тривиална задача. Само през 2018-та година има вече два старта за нуждите на ГЛОНАСС, а предишният бе проведен през месец юни и той също бе благополучен. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/