Разтапящи се ледове на Антарктида разкриват древна структура

2
111
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

От край време Антарктида е едно от местата на света, които будят любопитството на хората, въпреки че е една от най-неприветливите локации на планетата ни. Интересно е, че според учените, поради покачващите се температури в световен мащаб, Антарктида търпи най-значителни промени и трансформации в сравнение с останалите континенти, тъй като е покрит почти изцяло с лед.

През годините са провеждани множество експедиции до ледения континент, дори има изградени бази, в които учени живеят целогодишно и провеждат различни изследвания, но той пак си остава място забулено в мистерии.

Един от по-безопасните методи за изучаване на белия континент е чрез приложението Google Earth. Това е система съставена от хиляди сателитни снимки, изобразяваща цялата земна повърхност в детайли, като информацията в нея се обновява непрекъснато. Не са едно или две направените открития с помощта на Google Earth, като в това число влизат и необяснимите феномени.

Подобен е случаят с необикновената структура, забелязана от любител, който разглеждал промените на Антарктида, настъпващи в следствие на повишаващите се температури.

Изображение от Google Earth от височина около 250 метра

Поради по-високите градуси и топенето на ледовете на Антарктида, изследовател-любител забелязал огромна структура, подаваща се от земята. Обектът е около 300 метра дълъг, с ширина от 30 до 50 метра и с височина около 10-12 метра.

Въпреки че не е ясно какво точно представлява въпросната структура, не може да се отрече, че не прилича на естествено образувание. Отсечените ъгли при основата, правите линии в горните части на структурата, както и внезапната извивка в левия край по-скоро ни навеждат на мисълта, че тя не е с естествен произход.

Изображение от Google Earth от височина около 100 метра

Има различни теории относно това какъв е произходът на мистериозната структура. Скептиците твърдят, че това е естествено образувание, получило се в следствие от земетресение или разместване на земните плочи в древността. Други са на мнение, че преди хиляди години, когато ледът обгръщал тези земи, той деформирал земната повърхност, придавайки ѝ този вид.

Разбира се има и теории гласящи, че въпросната структура не е естествено образувание. Някои са на мнение, че това са останки от древна структура, изградена от непозната цивилизация, обитавала континента преди да бъде скован от лед. Други са категорични, че този обект е изграден от извънземна цивилизация преди хиляди години, като подкрепят твърденията си с други подобни открития на Антарктида – пирамиди, обекти наподобяващи летящи чинии, скрити в пещери, древна крепост, както и структура приличаща на гигантски стълби.

Други необясними структури на Антарктида

Без съмнение, с напредването на технологиите, все по-често ставаме свидетели на подобни открития – необясними феномени и структури, за които, според поддръжниците на конспиративните теории, правителствата на редица държави са наясно и правят всичко възможно да ги скрият от обществото. В подкрепа на тези твърдения е фактът, че много от тези открития, след публичното им оповестяване, са или изцяло или частично заличени от снимките на приложението Google Earth. Според поддръжниците на конспиративните теории това откритие не прави изключение. Те твърдят, че изображенията на въпросната структура са замъглени, с цел да се прикрият детайли от повърхността ѝ, а като доказателство за това посочват, че пукнатините в ледовете, заобикалящи структурата са значително по-детайлни, въпреки по-малкия им размер.

Но какво всъщност представлява въпросната структура? Засега никой не може да даде категоричен отговор на този въпрос, а тези, които искат да го видят могат да го направят през приложението Google Earth на следните координати: 69°53’42.03″S 38°42’22.02″E