Откриха зловещи дървени статуи на 750 години в Перу

1
187
Добави коментар
setlans
setlans

Откриха древен проход в град Чан Чан, Перу, пълен със зловещи дървени статуи. 19-те статуи са най-малко на 750 години, съобщиха от Министерството на културата в Перу.

Според тях, статуите са принадлежали на предколумбийска цивилизация.

Чан Чан е град, построен от народа на Чиму около 850 г. Той е бил столица на империята, като в него са живели около 60 000 души. С идването на испанските конкистадори, градът е изоставен, а новата столица е основана на 5 км от града.

На 28 ноември 1986 г. Чан Чан става част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

На пресконференция, Патриша Балбуена, от министерството на културата, разкри новооткритите статуи. Тя каза, че 19-те дървени идоли са покрити с глинени маски. Те са били открити от археолози, куратори и инженери, работещи на обекта.

Коридорът е с дължина 30 метра и води до церемониален двор. Всяка статуя е с височина 68 см и изобразяват антропоморфни знаци – скиптър в едната ръка, кръгъл обект, може би щит, в другата.

„Това е важно откритие за възрастта си и качеството на декорациите“, казва Балбуена, според АФП.

Някога, Чан Чан е бил най-големият град на целия континент. Днес също може да се похвали като най-големият град, само че от глина и в целия свят.

Градът се е простирал на 20 кв. километра. Имало е девет крепости, заобиколени от стени с височина до 20 метра. В града е имало жилища, храмове, работилници за обработване на злато и сребро и други сгради.

Разкопките в Чан Чан започнаха през 2017 година и се очаква да приключат през 2020 г.

Сетланс / newsweek