ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСАТ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТАВАН НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ПРИ СМЪРТ НА ПЪТЯ

1
149
Добави коментар

Асоциацията на застрахователите в България (АБЗ) ще представи позицията си за въвеждането на таван на обезщетенията при смърт на пътя. Текстовете засягат най-масовата застраховка – „Гражданска отговорност“. Те предизвикаха острата реакция на редица браншови организации, а премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват предложенията на второ четене.

При смърт на пътя – по 20 000 лева обезщетение трябва да получи съпругът или съпругата на загиналия, а ако има брат или сестра – всеки от тях трябва да получи 15 000 лева. Това гласят спорните промени в Кодекса за застраховането по отношение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, по които се очаква да се произнесат застрахователите.

Вчера от Института по пътна безопасност ги определиха като „абсурдни“, защото не може човешкият живот да се оценява „с таван на обезщетението“. Освен това при различните компании – застрахователните премии варират изключително много, което предполага това да се отрази и върху изплащаните обезщетения. Заради масовото недоволство – премиерът Бойко Борисов разпореди внесените промени да бъдат подложени на широка обществена дискусия.Източник:http://bnr.bg/