Паулу Коелю: Правилата на пътешествията

1
233
Добави коментар
wenip
wenip

Как най-добре да „преживеем“ и да почувстваме мястото, където сме пристигнали? Известният писател и пътешественик Паулу Коелю предлага свой подход към пътешествията, който ще ви даде възможност не само да отбележите поредната дестинация с нейните забележителности, но и да усетите всичко с душата си.

Избягвай музеите Съветът може да ти се стори абсурден, но нека помислим – когато се намираш в чужд град, няма ли да ти е по-интересно да се запознаеш с неговото настояще, а не с миналото му? Хората се чувстват задължени да обикалят музеите, защото от детството са били възпитавани по този начин да се докосват до културата.

Разбира се, важно е да се посещават музеите, но ти трябва да знаеш какво точно искаш да видиш, иначе ще ги напускаш с чувството, че си видял (може би) няколко много важни неща в живота си, без да знаеш кои точно.

Посещавай заведения Точно там можеш да видиш живота на града. Нямам предвид дискотеките, а онези места, където се срещат местните хора, където пийват, говорят за Бога и вселената и винаги за открити за разговор.

Купи си просто един вестник, поседи с него и наблюдавай посетителите. Ако някой започне разговор, включи се в него, даже ако темата не ти изглежда интересна. Няма как да видиш красотата на пътя, ако го гледаш през притворена врата.

Бъди открит Най-добрите гидове са местните хора. Те знаят всичко, гордеят се със своя град, но не работят за някое туристическо бюро. Просто излез на улицата, избери някой човек, задай му въпрос от сорта – как да стигна до…

Ако не ти се получи с първия, ще се получи с втория, и тогава, уверявам те, ще намериш впечатляващ спътник за целия ден.

Пътешествай сам или с партньора си Само така можеш наистина да напуснеш страната си. Ако пътешестваш с група, ти само симулираш пътешествие в друга страна, при което продължаваш да говориш на своя език, да следваш указанията на екскурзовода и да мислиш повече за бърборенето в групата, отколкото за мястото, където си пристигнал.

Не сравнявай Нищо не сравнявай – нито цените, нито чистотата, нито качеството на живот или транспорта. Нищо! Ти си тръгнал да пътешестваш не за да докажеш, че живееш по-добре. Запознавай се с живота на другите и намирай това, на което можеш да се научиш от тях.

Осъзнай, че всички те разбират Даже ако не говориш на езика на съответната страна, не се страхувай – бил съм в много страни, където не съм могъл да се разбера с думи, но независимо от това навсякъде съм намирал помощ, получавал съм важни съвети и даже съм намирал приятели.

Някои хора се страхуват да не се заблудят по време на пътешествието, ако са сами. Достатъчно е само да имаш в джоба си визитка на хотела, където си отседнал и да използваш такси, като покажеш тази визитка на шофьора.

Не пазарувай прекалено Харчи парите си за такива неща, които няма да има нужда да носиш – за билети за театър, посещение на ресторанти, екскурзии. В нашето време на глобалния пазар и интернет можеш да си купиш всичко отвсякъде и да не плащаш свръх багаж за това.

Не се опитвай да обиколиш целия свят за един месец По-добре е да останеш 4-5 дни в един град, отколкото да посетиш пет града за една седмица. Градът може да бъде сравнен с капризна жена, на която е необходимо време да ти се разкрие, да покаже всичките си прелести и да ти даде възможност да я съблазниш.

Пътешествието е приключение Хенри Милър е казал – по-добре да откриеш за себе си някоя непозната църква, за която никой по-рано не е чувал, отколкото да отидеш в Рим и да се чувстваш длъжен да посетиш Сикстинската капела. Иди и там, разбира се, но се поразходи по уличките, усети свободата и намери това, за което още нищо не знаеш и което, може би, ще промени живота ти.