ДЪРВА ЗА ОГРЕВ НА ПРОЛЕТ

3
252
Добави коментар
modar2002
modar2002

Защо да купя дърва за огрев на пролет или лятото? – вместо да  отида на почивка или на ресторант или просто да изтекат между пръстите ми за най-различни неща. Повечето хора, както и аз между впрочем, прилагат тази догма, смятайки че  може би тази година ще е по различно.
Всяка година  повечето ми приятели, клиенти и други остават неприятно изненадани, че  сухите дърва са  свършили, че дори никакви няма, че типа дървесина, която искат е изчезнала. За  това и пишем този пост припомняйки и напомняйки, че на дървесината  за  огрев и трябва  време за да изсъхне.
Кога да поръчам Дървата за огрев ?
Пролетта и лятото са най-доброто време, за да  купите  дървата за огрев.
Защо да купувам толкова рано? За да гори дървесината добре и чисто тя се нуждае от време, за да изсъхне.
Можете да купите „сурова“ дървесина и да я съхранявате на място, където въздухът може да циркулира напр. кучешката  колиба, а кучето приберете при вас и ще е готова за употреба, когато стане по-студено. Ако отложите  покупката на дървата за огрев за по-късно  може да се наложи да я купите  на по-висока цена и вероятно няма да е достатъчно суха, ще дими, ще пуши – може да се изложите пред гаджето, свекъра, гостите, не успявайки да запалите  мечтания огън, който сте гледали по филмите и телевизията.
Тип  дървесина
Мека дървесина и тази със  средна плътност като бор  съхне между  6 до 12 месеца, но изгаря  твърде бързо. Това означава,  че редовно трябва да добавяте дърва в печката, за да запазите огънят.
„Стар бор“ е дърво на възраст над 30 или повече години. То е с по-плътна дървесина от обикновения  бор и съдържа повече смола, така че  изгаря по-дълго и  доставя  повече топлина.
Твърдата дървесина като дъб прави по-добър огън, защото има по-голямо съдържание на топлинна енергия  и гори  бавно. Но на току-що отсечена твърда дървесина може да отнеме до 18 месеца, за да изсъхне.
Къде  да ги съхраняваме  Дървата за огрев
Подредете дървата под навес или до стената, помислете дали да не отглеждате щастливи кокошки, и оставете достатъчно пропускливи места за циркулация на въздух  за изсушаване.
Сухост на дървения материал
Горят само сухи, добре изсушени дърва за огрев. Зелената (сурова) дървесина  охлажда огъня, създава дим, който води до увеличаване на замърсяването на въздуха. Ако купувате за  използване веднага, попитайте дали са сухи. Мократа дървесина  не е  подходяща за целта – тя няма да изгори правилно и ще Ви запуши  комина.
Можете да си купите евтин влагомер, който да ви позволи да проверявате съдържанието на влага в дървата за огрев, които сте купили или сте на път да закупите.
 
Продажни обеми на дървата за отопление
В България се използва кубичен метър като измервателна единица – например кубичен метър дърва за огрев, мулч, почва и други материали.
автор:  Модър 2002

»

created by SEO web design