Невероятно откритие: Хапче ще замества фитнеса

1
119
Добави коментар
mnogooficialno
mnogooficialno

Публикувано на ное. 5, 2018

Тютюнопушенето е вредно за здравето. Несъмнено, диабетът и сърдечните заболявания – също. Но това, което не е толкова ясно, е, че заседналият начин на живот, всъщност, е по-лош и от трите: и от тютюнопушенето, и от диабета, и от сърдечносъдовите заболявания. Поне това ни информира проучване, до което авторите са осигурили свободен достъп, публикувайки го на сайта на JAMA Network Open.

Ако подобни констатации ви звучат изненадващо, трябва да знаете, че изследователският екип ги е извел, изследвайки ретроспективно 122 007 случая на пациенти, провалили се на т.нар. стрес тестове, проведени в Cleveland Clinic между 1 януари 1991 и 31 декември 2014. Стрес тестовете са стандартен метод за отчитане капацитета на сърдечната, мускулната и белодробна функционалност в условия на постепенно повишаващо се физическо натоварване. Контролираното наблюдение се провежда в кардиологичен кабинет под зоркото око на специалисти, докато пациентът се упражнява на специално колело, познато на фигтес ентусиастите като трендмил.

Тъй като тялото функционира по-усърдно по време на теста, то изисква повече кислород, така че сърцето да изпомпва повече кръв. Следователно, лекарят може да установи дали кръвоснабдяването е проблематично в артериите, както и да установи степента на упражнения, подходящи за пациента.

Специалистите от Cleveland Clinic обаче достигат до неприятното заключение, че лошото представяне на теста може да се превърне в по-лоша прогноза, отколкото хипертоничната болест (повишено кръвно налягане), диабета и пушенето.

Подобни изследвания показват, че заседналият начин на живот е отворен към патологизация. За съжаление, не всеки човек с подобен тип поведение го прави от мързел. За някои хора тренирането просто не е опция. Добрата новина е, че всяка патологизация върви и с потенциални решения.

Изследователи от Университета в Толедо работят към създаването на хапче, което увеличава бета-хидроксибутирата (химично съединение, резултат от метаболизма на мастните киселини) в тялото без да се изисква увеличаване на тренировките. Както учените са запознати добре, заседналият начин на живот е един от основните рискови фактори за хипертония. Новото изследване, получило публичност благодарение на журнала Cell Reports, показва, че регулирането на бета-хидроксибутирата може да окаже благоприятно влияние върху високото кръвно налягане. След като екипът събере нужните данни в тази посока, изследователите се надяват да осигурят и финансиране за клинично изпитване на добавката.

Докато понижаването на кръвното налягане, без човек да се поти във фитнес залата, може и да звучи привлекателно за онези, на които не им се занимава, подобен медикамент е най-вече полезен за хората, които са възпрепятствани по една или друга причина да се упражняват.