Митичното създание Каппа – реалност или легенда

2
103
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В японския фолклор Каппа е воден демон, обитаващ реки и езера, ядящ непослушни малки деца. Докато някои вярват, че легендата се е зародила около вид гущер (японски гигантски саламандър), вид, който обитава Япония и до днес, други твърдят, че в мита има истина. Тези твърдения се базират на мумифицирани останки на преден и заден крайник на непознато животно. Не отдавна необикновените останки били изложени като частна колекция, намираща се на остров Киушу в Япония.

Останките изложени в частна колекция на остров КиушуСнимка: www.ancient-origins.net

Каппа, чието значение е ‘дете на реката’, е описван с тяло на костенурка, с крайници на жаба и в същото време с клюн. На главата си Каппа има вдлъбнатина, която е пълна с вода. Докато обикновено живеело предимно във водата, това митично създание излизало и на сушата, като според легендите, вдлъбнатината на главата му, която била пълна с вода, му помагала да оживее.

Художествена интерпретация на КаппаСнимка: www.ancient-origins.net

Каппа обикновено били описвани като злонамерени същества. Според митовете действията на това същество варирали от обикновено сплашване, чрез издаване на странни звуци, до удавяне на хора и животни в реката. В някои части на Япония и до ден днешен родителите казват на децата си, че ако не са послушни, Каппа ще ги отвлече и ще ги изяде.

Легендата за Каппа е изключително популярна в Страната на изгряващото слънце, като до някои водоеми дори има табели, които предупреждават хората, че в района живее това същество. Разбира се много хора са убедени, че легендата за митичното създание произлиза от срещи на хората в миналото с гигантския саламадър, който е известен с това, че когато захапе плячката си я завлича във водата и я удавя.

Японски гигантски саламандърСнимка: indopacificimages.com

Днес скептици и вярващи имат възможността да видят мумифицирани останки, които са представени като такива на митичното създание Каппа. За останките, които включват преден и заден крайник, се говори, че били предадени на семейство Миякониджу Шимазу, след като едно от легендарните създания било застреляно на речния бряг. В частната си резиденция, семейството направило малка изложба, включваща въпросните останки.

Интересно е, че това не са първите мумифицирани останки, за които се твърди, че принадлежат на Каппа. Съществуват доклади за редица мумифицирани подобни създания, въпреки, че за някои от тях, с помощта на ДНК анализи е доказано, че са сглобени от различни животни в периода 1603 до 1867 година. Това е така нареченият период ‘Едо’.

Рисунки от книга свързана с изучаването на КаппаСнимка: www.ancient-origins.net

В този период има написана изключително богата литература, свързана с изучаването на митичното създание. В някои книги за Каппа дори има анатомични рисунки на създанието.

Част от остнаките, за които е твърди, че са сглобени от различни животниСнимка: www.ancient-origins.net

Според японския фолклор начинът, по който може да се пребори Каппа е като се разлее водата от кухината на главата му. Така създанието губи силата си, а ако след това човек напълни кухината отново, съществото му става вярно завинаги. Според легендите хората можели да се предпазват от създанието, използвайки също желязо, сусам или джинджифил, тъй като то имало непоносимост към тях.

Мумифицирани останки на неидентифицирано животноСнимка: www.ancient-origins.net

След векове на разказване на истории и провеждане на изследвания, учените не могат да докажат съществуването на Каппа, но също така не могат и да го отрекат, тъй като някои от костите във въпросните останки така и не могат да бъдат идентифицирани.