Скандално! Болница дала разрешително за оръжие на импотентен, който искал да е супермен и да избие роднините си

1
106
Добави коментар
slavchev
slavchev

Всеки десети кандидат, който иска да вземе разрешително за оръжие, се оказва психар. Това показва проверка на в редица здравни заведения, които са оторизирани да издават документ за психическа годност на кандидати за придобиване на пистолет или ловна пушка, съобщава „Монитор“. Според повечето лекари около 10% от кандидатите не са успели да преминат психотеста, който не е никак сложен. Това ще рече, че всеки десети, който иска да закачи пистолет на колана си, има някакви психически отклонения.

Заради леснотата за получаване на разрешително не е ясно колко хора с отклонения са успели да се сдобият със заветния документ.

Въпросът беше повдигнат преди седмица, когато 26-годишният Викторио, за когото се твърди, че има отклонения, е успял да се сдобие освен със служебно оръжие и с лично такова. Множество психолози изразиха мнение, че той има налудничав поглед и ако се е бил явил при тях за получаване на удостоверение за психическа годност, са щели да го скъсат. Викторио уби с личното си оръжие приятелката си и едногодишното си дете, които в неделя бяха изпратени в последния им земен път, а след това опита да се самоубие. Въпреки това още през 2014 година е получил напълно легално свидетелство, че е психически годен да носи бойно оръжие.

„За съжаление тестът е почти проформа. Малко колеги обръщат внимание на кандидатите, а просто гледат да им издадат документа. За това свидетелства и сериозната бройка на въоръжени хора само в столицата.

Според статистиката на служба „Контрол на общоопасните средства (КОС) те са над 75 хил. души. Това са служители на охранителни фирми, както и частни лица“, обясниха пред „Монитор“ служители от служба КОС към Министерството на вътрешните работи. Те нямало как да проверяват дали документите са истински, задачата им била просто да ги окомплектоват и при пълното им наличие да издадат разрешително за закупуване и притежание на огнестрелно оръжие. Единствено можели да откажат, ако мотивите за закупуването му не са достатъчно надеждни.

Мераклията за пищов трябва да докаже за какво му е оръжието. Ако не успее, дори и пълният набор от документи не му върши работа.

„Ние сме изключително стриктни относно издаването на разрешителни. Няма как обаче да проверяваме кандидатите дали са психически стабилни. Това е работа на здравните заведения, а регламентът е определен от Министерството на здравеопазването“, обясниха от КОС. От там дори поясниха, че тестовете се правели набързо. Нямало въпроси с грешни отговори и единствено видимо ненормалните хора били късани. „Въпросите там са повтарящи се. Основно се касаят за пристрастеност към наркотици или алкохол, буен характер и проблеми в детството“, обясниха от МВР.

От там настояват Институтът по психология към МВР да провежда интервютата, тъй като там били добрите специалисти, а не по болниците.

„Няма как цивилен гражданин да определи дали един човек ще бъде опасен с оръжие или не. Това може да го направи единствено подготвен служител, който освен отговорите от писмения тест ще анализира и поведението на кандидата по време на устно интервю“, категорични са от вътрешното ведомство.

От там са анализирали направени интервюта с вече одобрени кандидати. Един от тях обяснявал, че има сексуални смущения, че има склонност към самоубийство, че мразел повечето си приятели, искал да убие роднините си и мечтаел да е супермен, но въпреки това получил документ за психическа годност. От вътрешното ведомство отказаха да кажат кое е болничното заведение, което му е издало сертификата, но са категорични, че вече гледат с особено око на всички свидетелства, подписани от този лекар.

Минаваш теста заради хубаво облекло

Един от плюсовете за минаването на теста за психична годност е доброто облекло. Това става ясно от постовете в редица форуми, в които потребители се хвалят как са изкарали положителен отговор на интервюто.

Те дори дават съвети един на друг как да впечатлят комисията, ангажирана с оценяването на психическата им стабилност.

„Стой изправен, не кръстосвай крака, длани, не сключвай пръсти – това дистанцира и ограничава събеседника. Говори бавно и не изпадай в крайности. Избягвай думи като „винаги“ и „никога“. Абсолютизирането изразява неустойчивост. Облечи се удобно и елегантно. Не в черно и без цикламено в комбинация с лилаво и зелено. Убитите тонове създават усещане за улегналост. Ярките – за оригиналност и фрапантност.“

Жените пък се съветват да флиртуват с изпитващия, ако той е мъж, тогава със сигурност щели да вземат заветния документ, който струва 15 – 20 лева. В популярен форум за майки жена дори се хвали, че освен че е получила удостоверението за психическа годност вече и живее с изпитващя доктор от здравното заведение.

Източник: www.blitz.bg

Свързани