РДГ – Бургас задържа над 20 кубика дърва за огрев, резултат от незаконна сеч

1
125
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

РДГ – Бургас задържа над 20 кубика дърва за огрев, резултат от незаконна сеч. Дървесината е иззета при две проверки, осъществени от горски инспектори при Регионална дирекция по горите – Бургас в понеделник (5 ноември), в района на Средец.

Близо 9 куб. м дърва за огрев от дъб и цер са задържани при проверка в землището на село Тракийци. Служителите на институцията констатирали товарен автомобил, превозващ дървесина, добита от поземлен имот извън горски територии, която не била маркирана с общинска горска марка и не била придружена с превозен билет, посочват от МЗХГ.

Други 14,30 пространствени куб. м дърва за огрев от дъб и цер са задържани при проверка на второ превозно средство в същия район. Дървесината отново не била маркирана с общинска горска марка и не е била придружена с превозен билет.

На нарушителите са съставени 4 акта по Закона за горите, като дървесината е задържана с разписки за отговорно пазене в базата за съхранение на конфискувани вещи в Държавно горско стопанство Средец. Задържани са и двете товарни превозни средства.

Общо над 320 хиляди достигна броят на проверките в горски територии от началото на годината, като 56 хиляди са през октомври. Това беше съобщено на третата регулярна среща с представители на научната общност в горския сектор, проведена миналата седмица от  зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

”Горските територии в страната са над 37% от площта на страната или близо 4 250 000 хектара. Този важен национален ресурс изисква висока отговорност и при стопанисването, и при опазването”, категоричен е заместник-министърът, в резултат на което е и перманентният завишен контрол на територията на цялата страна.