Демократите с преднина за Камарата на представителите на междинните избори в САЩ

1
133
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Демократите дават заявка за пълен контрол над Камарата на представителите. Това показват резултатите от междинните избори в САЩ. Предварителните данни сочат 49,4% от гласовете в полза на Демократите, срещу 44,4% за Републиканците. Обратна е обаче тенденцията по отношение на Сената. Републиканците вземат 51% срещу 42% за Демократите.

Междинните избори в САЩ се провеждат в средата на президентския мандат. Често те се смятат за инструмент за измерване на гражданското доверие към настоящото управление. Настоящият вот обаче може да доведе и до по-драматични обрати в политиката отвъд океана.

Мнозинството на Демократите в Камарата на представителите ще даде възможност на политическите опоненти на президента Доналд Тръмп да стартират по-дълбоко и детайлно разследване на финансите на държавния глава, както и на скандала с манипулирането на изборите преди две години. При наличие на подозрения за нарушения и престъпления, това може да доведе и до импийчмънт.

Дори това да не се случи обаче, загубата на Камарата може да означава сериозна пречка за някои от законодателните инициативи на Тръмп, сред които обещаната в рамките на предизборната му кампания стена по границата с Мексико и данъчните реформи.