Няколко храни, които могат да задоволят захарния ви глад

1
198
Добави коментар
svetla58
svetla58

Желанието за захар е изключително често, особено сред жените. Всъщност, до 97% от жените и 68% от мъжете съобщават, че изпитват някакъв вид глад и много често той е именно глад за захар. Онези, които изпитват желание за захар, изпитват силно желание да ядат нещо сладко и могат да срещнат трудности в това да се контролират, когато около тях има храна. Това може да доведе до прекомерна консумация на калории, понякога редовно. За щастие има неща, които можете да направите, за да отклоните поне малко тази непрестанна нужда от сладко. Представяме ви няколко храни, който ще ви помогнат да задоволите нуждите си от захар, като не консумирате сладкиши.

Плодове

Когато повечето хора изпитват желание за захар, те посягат към храни с високо съдържание на мазнини и захар, като шоколад. Плодът е естествено сладък, но съдържа и много полезни растителни съединения и влакна, които ви позволяват да се поддържате здрави. За да сте сигурни, че ще достигнете желания ефект, яжте плодове, които са с малко по-високо количество захар като манго, банан, круша или грозде. Ако сте гладни, опитайте да добавите малко кисело мляко към плодовете си, за да си направите по-задоволителна закуска.

Черен шоколад

Шоколадът е една от най-често съобщаваните храни, които хората ядат, когато искат сладко. Това важи особено за жените. Въпреки това, ако откриете, че желаете шоколад, можете да направите по-здравословен избор, като изберете тъмен шоколад. Той е шоколад, който съдържа повече от 70% какао. Също така съдържа и здрави растителни съединения, известни като полифеноли. Някои проучвания показват, че антиоксидантните и противовъзпалителните ефекти на тези полифеноли могат да спомогнат за подобряване показателите на сърцето. Въпреки това той също съдържа захар и мазнини, така че е най-добре да се ограничите до няколко блокчета, с които да задоволите желанието си.

Семена от чиа

Семената от чия са добър източник на много важни хранителни вещества, включително омега-3 мастни киселини, разтворими диетични фибри и някои здрави растителни съединения. Всъщност, разтворимите влакна представляват около 40% от семена от чиа. Този вид влакна лесно абсорбира вода и набъбва, за да образува желеобразно вещество в червата, което може да ви помогне да се чувствате по-пълни за по-дълго време и да предотвратите желанието за захар. Чиа семената също са гъвкави, така че, ако искате десерт, бихте могли да опитате да направите чиа пудинг.

Дъвки без захар

Дъвченето може да бъде чудесен начин да контролирате желанията си за захар. Дъвка или такъв тип бонбони като Tic-Tac, които се правят с изкуствени подсладители, са много сладки, но съдържат минимален брой калории и са без захар. Въпреки че резултатите са смесени, някои проучвания също установяват, че дъвката може да помогне за контролиране на глада, апетита и приема на въглехидратни храни по-късно през деня. Освен че ви помага да се борите с желанието за захар, дъвката след хранене е добре за вашите зъби.

Бобови растения

Бобовите растения като леща, боб и нахут са растителни източници на фибри и белтъчини. В действителност, 1 чаша (198 грама) леща ви осигурява около 18 грама протеин и 16 грама фибри. И двете хранителни вещества се смята, че повишават чувството за ситост. По този начин, ако включите бобовите растения в диетата си, това може да ви помогне да се чувствате по-сити и да намалите захарната жажда. В съответствие с това, неотдавнашно изследване установи, че яденето на леща може да помогне за отслабване. Това може да се дължи отчасти на краткосрочните ползи, които бобовите растения могат да имат върху апетита.

Йогурт

Киселото мляко е здравословна закуска, която е с високо съдържание на протеини и калций. Освен това, някои проучвания предполагат, че киселото мляко може да бъде добра закуска, която да ви помогне да регулирате апетита и да контролирате глада си. Всъщност, едно проучване установи, че жените, които са закусвали с протеиново гръцко кисело мляко, са били по-малко гладни и са яли значително по-малко по-късно през деня в сравнение с тези, които не са закусили с йогурт.

Сладък картоф

Сладките картофи са питателни, сладки и много подпълващи. Те съдържат предимно въглехидрати, но също и фибри и редица витамини и минерали, включително витамин А, витамин С и калий.

Месо, птици и риба

Включването на източник на белтъчини като месо, птици или риба във вашата диета може да помогне за редуциране на нуждата от захар. Всъщност, ако се опитвате да отслабнете, яденето на достатъчно количество протеини може да бъде много важно за управлението на приема на храна, глад и тегло. Ако сте вегетарианец, не се безпокойте – растителните източници на протеини могат да имат същия ефект.

Смутита

Ако имате желание за нещо сладко и имате нужда от лека закуска, за да го задоволите бързо, то смутито може да бъде чудесен вариант. Сладостта на плодовете, комбинирана с пълнежното действие на киселото мляко, може да задоволи нуждите ви от нещо сладко, като същевременно ви осигури много полезни хранителни вещества.

Яйца

Яйцата са друга високобелтъчна храна, която може да ви помогне да запазите апетита и глада си под контрол. Всъщност изследванията показват, че закуската с високо съдържание на протеини, като яйцата, може да намали глада и да помогне на хората да ядат по-малко през целия ден.

Микс от ядки и сушени плодове

Идеален вариант за лека закуска, съдържаща сушени плодове и ядки. Точната комбинация от съставки може да варира, но ако желаете нещо сладко, то това е идеалното решение. Сладостта на изсушените плодове може да спре желанието ви за захар и също така е чудесен начин да вкарате някои видове ядки в диетата си. Ядките съдържат здравословни мазнини, протеини, фибри и растителни съединения. Консумацията им е свързана с редица ползи за здравето, включително подобрени рискови фактори за сърдечни заболявания и диабет.

И разбира се, зеленчуци – под всякакви форми и комбинации с по-горе посочените продукти.

Редактор: Марина Делева

Етикети:
апетит, глад, диета, заместител, захар, здравословно, полезно, сладко