В болница Медлайн в Пловдив, започнахме прилагането на метода за безинцизионно премахване на хемороидалните възли

7
548
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

В отделението по хирургия, първи в Пловдив, започнахме прилагането на метода THD за безинцизионно, т.е. без разрези, премахване на хемороидалните възли. При този метод, под ехографски доплеров контрол се извършва т.нар. Трансална хемороидална дезартеризация (THD), като се прекъсва кръвотокът към възлите.

„Методът е сравнително нов за нашата страна и е подходящ за пациенти с II до IV стадий на болестта и особено при кървящи хемороиди“ – посочва д-р Милко Милушев. „Артериите, които доставят кръв до хемороидите са обикновено 6 на брой. С този метод всяка от тях се открива със специално изработен инструмент, свързан с доплеров ехограф и се прошива над възела, като по този начин той престава да се пълни с кръв. Излишната лигавица се нагъва със спираловиден шев и се издърпва в червото (т.нар. мукопексия). Така се постигат две цели – ликвидиране на хемороидалния възел и едновременно с това – на лигавичния пролапс.“

Работи се над зоната, където са рецепторите за болка, поради което следоперативните неприятни усещания са значително редуцирани. След интервенцията пациентът може да има чувство за недоизхождане и лек преходен анален дискомфорт, а кървенето е рядко усложнение. Процедурата се извършва с обща или спинална анестезия. Следоперативно в първите дни се препоръчва диета с разнообразна храна, богата на фибри и минимум два литра течности на ден.

Хемороидалната болест е едно доста разпространено и социално значимо заболяване, което може силно да влоши качеството на живот. От него страдат около 10 % от хората, като е по-често при мъжете. Свързано е с вродена слабост на съединителната тъкан и се провокира от нарушения в редовния ритъм на дефекация, от застоял живот или състояния и дейности с повишено вътрекоремно налягане (при упорит запек, тежък физически труд, бременност). Често е срещано при „седящи” професии – шофьори, служители в офиси и др. Основните симптоми са постепенно нарастващи възли в областта на ануса, спонтанна или при изхождане болка, сърбеж, кървене, което понякога може да причини тежка анемия.

Симптомите постепенно се засилват с времето. В еволюцията си хемороидалната болест минава през 4 стадия, като в тежките степени заболяването е свързано с пролабиране (изпадане) на ректалната лигавица през ануса. Описано е още от Хипократ и оттогава е лекувано по различни консервативни (б.а.-с лекарства) и хирургични методи. Класическите оперативни техники отстраняват възлите радикално, но това често е свързано със значителна болка след интервенцията. Съществуват и голям брой алтернативни техники, всяка от които има своите предимства и недостатъци.

Всички пациенти, които страдат от хемороиди, могат да се консултират със специалистите от отделението по хирургия в МБАЛ Медлайн.