Менда Стоянова: Ако „Гражданската“ не поскъпне, ще фалират застрахователите

1
147
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ако не се увеличи цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи. Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии – по бюджет и финанси и по правни въпроси, цитирана от „24 часа“.

„Фалитите по веригата ще се отрази и на Гаранционния фонд, който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди Менда Стоянова.

„През последните дни много се изписа и изговори по отношение на промените и поскъпването на „Гражданска отговорност“. Предложенията не са написани от мен, а от работна група“, заяви Менда Стоянова и допълни, че в България премията по „Гражданска отговорност“ е една от най-евтините в ЕС – у нас тя е 200 лв., а средно в Европа – 227 евро.

„У нас броят на жертвите от ПТП също е почти два пъти по-голям в сравнение с Европейския съюз. В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас – предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 хил. лв. за неимуществени вреди“, цитира Стоянова.

Според нея застрахователите вече ще трябва да плащат още повече за „неимуществени вреди“ заради решението на ВКС от средата на тази година, с което се разширява кръгът на близките, които ще имат право на този тип обезщетение.

„За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти“, посочи Стоянова. Затова застрахователите ще трябва да разполагат с по-сериозен ресурс, който ще се увеличава всяка година. Решението на ВКС щяло да засегне над 3 млн. шофьори.